Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewkowe ciasto bez pieczenia jest pełne smaku i aromatów. Przygotowaliśmy je z surowych warzyw i owoców, posłodziliśmy odrobiną syropu klonowego. Ciasto jest zdrowe i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie wegańskiej. W przepisie użyliśmy daktyli medjool, są one niezwykle mięsiste i nie wymagają wcześniejszego namoczenia. Jeśli jednak masz problemy z ich zakupem, wykorzystaj suszone daktyle. Pamiętaj, aby przed użyciem namoczyć je w gorącej wodzie przez 10-15 minut.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 44
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5353
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 412
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Zacznij od przygotowania masy do przełożenia ciasta i polewy. Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na 1 godzinę.
Po upływie czasu odsącz na sitku i przełóż do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Odstaw do lodówki.
Zrób ciasto. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Daktyle zmiksuj na wysokich obrotach. Uważaj, aby masa nie zrobiła się całkowicie gładka, ma mieć wyczuwalne kawałeczki daktyli. Następnie przełóż do większej miski.
Do misy blendera wrzuć orzechy i wszystkie przyprawy. Miksuj krótko, jedynie do uzyskania mniejszych kawałków.
Do zmiksowanych orzechów dodaj daktyle oraz marchew. Całość ponownie zmiksuj przez minutę, do połączenia się składników. Po czym przełóż do miski, wsyp mąkę i dodaj rodzynki, całość dokładnie wymieszaj.
Połowę ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dociśnij i wyrównaj z wierzchu. Następnie rozprowadź cienką warstwę masy.
Na masę wyłóż pozostałą część ciasta, wyrównaj i posmaruj resztą polewy z orzechów nerkowca.
Gotowe ciasto włóż do zamrażalnika na około godzinę.