Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe, samo przygotowanie masy trwa zaledwie 10 minut! Większość składników z pewnością masz w domu. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wypróbować naszą recepturę.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 46
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Przygotowania ciasta marchewkowego zacznij od starcia marchewki na grubych oczkach. Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki. Rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na około 10 minut. Gdy spęcznieją odlej wodę.
Mąkę przesiej przez sitko dodając do niej proszek do pieczenia, sól, sodę i szczyptę cynamonu.
Jajka wbij do dużej miski i zacznij miksować. Dodaj cukier. Gdy się rozpuści, wlej olej i ponownie zmiksuj. Gdy składniki się połączą wsyp mąkę i za pomocą sylikonowej szpatułki wymieszaj całość. Następnie dorzuć marchewkę, orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Ciasto marchewkowe przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Marchewkowe ciasto będzie idealnie smakować polane lukrem i przyozdobione orzechami włoskimi.