Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie półksiężyców wypełnione słodką marmoladą i otulone w cukrową pierzynkę. Dobre nie tylko na święta czy od święta ;) Z pewnością umilą każde popołudnie przy aromatycznej kawie.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1134
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 14
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 303
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1134
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 154
Składniki
*Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, bo ten powoduje, że pierożki rozklejają się. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je nieco cieniej niż ciasto na pierogi, jednak nie za cienko. Po czym to poznamy? Że w czasie lepienia trudno będzie skleić brzegi ciastek. Wycinamy okręgi kieliszkiem albo tak jak ja w tym roku - słoiczkiem po przecierze pomidorowym. Dobra też będzie literatka (która w tym roku gdzieś wsiąknęła pod ziemię...). Moja mała rada, aby pierożki dobrze się skleiły - gdy będziemy rozwałkowywali ciasto na blacie lekko oprószonym mąką nigdy nie przekładamy ciasta na drugą stronę.
Na środku każdego pierożka umieszczamy niewielką ilość nadzienia i sklejamy brzegi. Uważamy, aby był on dobrze sklejony i aby nadzienie nie przesunęło się na brzeg ciasteczka, wtedy rozklei nam się ono w czasie pieczenia.Gotowy pierożek maczamy najpierw w białku a następnie w cukrze, ale tylko z JEDNEJ strony (inaczej się spali).Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ''czystą'' stroną w dół.Pieczemy przez mniej więcej kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.