Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne ciasteczka o cudownym korzennym aromacie, z dodatkiem nutki rumowej. Do tego każde ciasteczko ma na sobie chrupiący dodatek w postaci ziaren słonecznika i orzechów.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 310
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 159
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 310
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 159
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, 1 opakowanie przyprawy korzennej, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie do suchych składników dodajemy ubitą masę z jajek, masła i cukru, aromat rumowy i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na około 10 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie wciskamy w nie słonecznik i orzeszki ziemne*. * możemy użyć także innych orzechów np. nerkowca, włoskich lub pekan. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
Życzę smacznego! :)