Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasteczka powstał z potrzeby wykorzystania rozpuszczonej już czekolady. Ciasteczka są tak dobre i pachnące czekoladą i pomarańczami, że nie mogłam tego przepisu zachować tylko dla siebie :) Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 43
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 43
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (domowym sposobem: do garnka dobieram miskę, która po włożeniu nie będzie dotykać dna garnka i zniesie wysoką temperaturę. Nalewam do garnka trochę wody, do miski kruszę czekoladę. Miskę wstawiam do garnka, całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści). Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie w całym domu :) Smacznego!