Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tytuł nic (broń Boże) nie sugeruje - żadnego alkoholu, to kwestia składników - po rozszyfrowaniu - ciasteczka amoniaczki anyżkowe...
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
W moździerzu utłuc na pyłek ziarna anyżu.
Do miski wrzucić mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, przesiany przez sito anyż. Podgrzać mleko (nie gotować!) i wsypać do niego amoniak, po spienieniu - wlać do miski z pozostałymi produktami. Wyrobić jak najszybciej (ale i jak najdokładniej) ciasto - jeśli będzie się kleiło lub będzie za rzadkie - dodać jeszcze mąki. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 0,5 cm, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach, posypać brązowym cukrem i wstawić na blasze do piekarnika. Piec ok. 10 min.