Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Choinki w aromatycznych muffinkach"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1150
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1150
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 165
Składniki
Do 2 łyżek mleka stopniowo dodaję 12 łyżeczek cukru pudru i ucieram, aż powstanie lukier o gęstości śmietany. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję jeszcze odrobinę mleka.
W misce łączę suche : mąkę, 170 g cukru, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Do drugiej wlewam olej, jajo i 170 ml mleka. Mokre krótko mieszam z suchymi. Formę do muffinek wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 1/3 wysokości. Dodaję pół łyżeczki dżemu i dopełniam ciastem. Piekę 20–25 minut w 190oC. Ostudzone muffiny smaruję przygotowanym wcześniej lukrem.
Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i płynną smaruję całe paluszki. Układam je na folii aluminiowej, aby czekolada zastygła.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję barwnik. Płynną przekładam do szprycy z cienką końcówką i wyciskam na paluszki wzorek przypominający choinkę. Posypuję kolorową posypką, a na czubku przyczepiam gwiazdkę. Zostawiam do zastygnięcia. Choinki wkładam w muffinki i podaję.
Wartość odżywcza sztuki 342 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 45 g.
Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł.Źródło: Rewia