Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1180
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.
MASA: Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
WYKOŃCZENIE: Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)