Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt makowo-karpatkowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
100 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji 1,40 gr • Przepis na 12 porcji
Białka oddzielam od żółtek. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ubijam dalej ok. 7 min mikserem na najwyższych obrotach.
Dodaję po jednym żółtku i znów ubijam ok. 4 min, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam, dodaję mak, mieszam.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 35 min w temp. 170oC. Odstawiam do wystudzenia.
Szklankę mleka gotuję z cukrem. W reszcie mleka mieszam obydwie mąki i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszam, gotowy budyń studzę. Miksuję masło na puszysty krem. Budyń też miksuję i łączę z masłem. Dalej chwilę miksuję.
Ciasto kroję na pół. Na pierwszy blat wykładam masę karpatkową i nakładam drugi blat. Ciasto wstawiam do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Rozkładam na cieście. Wstawiam je do lodówki.
Płatki migdałowe prażę na suchej patelni na złoty kolor. Studzę je i obsypuję nimi wierzch ciasta. Zostawiam na noc w lodówce.
Karolina Bienias z RzędzianowicŹródło: Kobieta i życie