Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja ciasta zebry w wersji babki marmurkowej. Szybka i smaczna.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1173
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozdzielamy na dwie miski. W pierwszej misce 3/4 jasnej masy gdzie dodajemy mąkę i aromat. Natomiast 1/4 masy w drugiej misce dodajemy kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
Keksówkę wykładamy na spodzie papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy jasną masę a następnie na środku po długości keksówki rozlewamy ciemną masę i delikatnie rozsmarowujemy na boki. (powstanie nam wtedy główka oraz uszy owieczki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut a następnie przez 30 w temperaturze 160 stopni. Sprawdzamy czy babka jest gotowa wkładając długą wykałaczkę w ciasto - jeśli po wyjęciu jest sucha możemy wyjąć ciasto.