Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa to klasyka. Ta jest nieco odmieniona, bo z różnymi bakaliami. Dodałam do niej głównie kandyzowaną papaję i ananasa, ale też trochę kolorowej skórki cytrynowej i rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, trochę taki keks drożdżowy. Babkę upiekłam w dużej formie o górnej średnicy 25 cm i pojemności ponad 1, 5 litra.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać
W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką
Bakalie połączyć z 3 łyżkami rumu. Odstawić
Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakali z rumem i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny
Więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki