Sezon na truskawki

Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny

Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie.

Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to, że podane w niej receptury są autentyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pojawiły się w książce dzięki zaangażowaniu mieszkańców, związanych z lokalną społecznością.

Kuchnia Wielopolszczyzny to kuchnia galicyjska, przede wszystkim chłopska. Ale, jak pisze autorka projektu Dorota Łuszcz, to tradycja kulinarna z elementami kuchni dworskiej. Charakterystyczną jej cechą jest obfitość potraw mącznych, co można zauważyć także w wielu innych regionach naszego kraju.

Znajdziemy w książce wiele potraw znanych w całej Polsce, takich jak żur, jabłecznik czy piernik (oczywiście w swoich, wielopolskich odmianach!). Ale nie zabrakło w niej także przepisów na dania typowo regionalne, takie jak lepak (rodzaj kluseczków z płatków owsianych podawane ze skwarkami), proziaki (rodzaj placków z mąki pszennej, jajek i kwaśnego mleka) czy tort kapuściany (nazwa mówi sama za siebie). Przepisy bazują na mące, jajkach, ale nie brakuje w nich warzyw - świetnie smakują placuszki dyniowe czy sałatka warzywna.

Ciekawym dodatkiem do przepisów są także praktyczne porady, które zebrano od gospodyń tego regionu. Znajdziemy tam sposób na to, by ryba nie rozpadała się nam na patelni, a także na to, by przedłużyć świeżość drożdży. Ciekawym sekretem słodko-kwaśnego smaku sosu pomidorowego jest ...zwykła starta marchewka. Te dobre rady na pewno pomogą w wielu kuchennych kryzysach!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Tytuł: Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny
Opracowanie: Piotr Zdziebło
Oprawa twarda

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 707

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 46

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7