Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy

Proste i praktyczne przepisy, które pokochały tysiące czytelników bloga PO PROSTU PYCHA.

W książce znajdziesz 90 przepisów na śniadania, obiady, słodkości, a także dania „odchudzone" z kalorii. Zachwyć bliskich potrawami, które podbiją ich podniebienia i serca. Nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby przygotować doskonałe danie!

Łatwo dostępne składniki, proste rozwiązania i pomysłowość to klucz do sukcesu! Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe, letnią zupę kalafiorową, różaną tartę z kurczakiem.

Zdradza, jak przygotować lekką piankę malinowo-jogurtową, wyborne drożdżówki z serem i doskonałą pizzę. Nowe przepisy Joanny Małagowskiej oraz kilka największych HITÓW z jej bloga, który odwiedza niemal 2 miliony czytelników rocznie, a na Facebooku śledzi ponad 100 tysięcy osób, sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Smaczna kuchnia jest prostsza, niż myślisz!

Śniadaniowa miska chia z mango i borówkami

Składniki:
100 ml mleka
300 ml mleka (napoju) kokosowego
4-5 czubatych łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
ziarna z 1 laski wanilii
2 łyżki dżemu porzeczkowego
garść borówek
1 dojrzałe mango
1 łyżka wiórków lub chipsów kokosowych
Sposób przygotowania
Do miski wlej mleko i mleko kokosowe. Dodaj miód i wsyp nasiona chia oraz ziarna z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw do lodówki na noc, by nasiona chia wchłonęły część płynu. Gdyby rano masa okazała się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka. Przełóż mieszankę do 1 większej lub 2 mniejszych misek. Udekoruj dżemem,
borówkami, kawałkami mango i wiórkami lub chipsami kokosowymi.

Roladki drobiowe z szynką parmieńską w sosie z gorgonzoli
4 porcje 30 minut
Składniki:
około 450 g piersi z kurczaka
50 g szynki parmeńskiej
lub boczku w plasterkach
150 ml śmietany kremówki 30%
60 g sera gorgonzola
80 g pomidorków koktajlowych
garść świeżego szpinaku
kilka gałązek świeżej natki
pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
Do podania:
biały ryż lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
Mięso podziel na 4 równe części (przetnij piersi wzdłuż na cienkie filety). Posyp je przyprawą do kurczaka, a następnie zawiń każdy kawałek w szynkę parmeńską lub plastry boczku (możesz użyć wykałaczki, by spiąć roladki). Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ułóż roladki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Następnie odlej tłuszcz, dodaj do roladek śmietanę, dopraw solą, pieprzem i posyp serem pokrojonym w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Podawaj z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.

Wydawnictwo Znak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 80

15 min
2
Dania główne Kluski ziemniaczane z dziurką

Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...

Odsłon: 68

30 min
3
Ciasta Biszkopt szpinakowy

Biszkopt szpinakowy do ciast i tortów. Prosty, doskonały w smaku, bardzo wilg...

Odsłon: 106

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0