"Pastaman" - sztuka robienia makaronu krok po kroku!

Pastaman potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów.

Fot. materiały prasowe

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest niezwykle popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni na londyńskim 180 The Strand - to studio i artystyczna przestrzeń współpracujące z Soho House. Jest też odpowiedzialny za kuchnię w The Store X. Urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo.Teraz prowadzi makaronowe warsztaty, a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na Instagramie.

W swojej pierwszej książce pt. „PASTAMAN" Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znalazły się tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach - od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i dania na kolacje, którymi można zachwycić bliskich oraz gości. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje.

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki! „PASTAMAN" w księgarniach od 13 października 2021.

Książka ukaże się nakładem wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
41
Zupy Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Odsłon: 66

15 min
1
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 140

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

3
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0