Sezon na truskawki

Nalewki lecznicze

Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły.

I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną medycyną, ziołolecznictwem i właściwościami roślin, z których przyrządza się lecznicze mikstury. To naprawdę zdrowa lektura!

Przepis na nalewkę agrestową

 


1/2 kg owoców lekko zmiażdżyć, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% alkoholu. Dodać syrop z 25 dag cukru i 1/2 l wody, 1/2 laski wanilii (nie cukru wanilinowego) i kawałek korzenia imbiru (20-30 g). Naczynie szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Następnie zlać płyn znad owoców, a owoce wycisnąć i po przefiltrowaniu połączyć z poprzednio uzyskanym wyciągiem. Zlać do butelek.

Stosowanie: 1 łyżka stołowa rano i wieczorem.

Agrest (Ribes uva-crispa)

Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco,są nieodzownym składnikiem diet odchudzających - 100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.

Właściwości lecznicze: Nalewka z agrestu ma zastosowanie jako środek wzmacniający w stanach wyczerpania fizycznego oraz środek przeciwgorączkowy przy infekcjach.


Seria: Dobra Kuchnia
Tekst: Łukasz Fiedoruk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 144
ISBN: 978-83-63559-03-8
Cena detaliczna: 24,95 zł

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 37

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7