Każdy kęs ma znaczenie. Dieta doktor Grace

O tym, że dobrze dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta potrafi dosłownie zdziałać cuda przekonał się nie jeden z nas.

Zdrowa dieta nie tylko pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę i dobre samopoczucie, ale często stanowi integralną część terapii i leczenia chorób.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się Dieta DGD (Dr Grace Diet), opracowana przez dr Grażynę Pająk, uznanego biologa, dietetyka, endokrynologa i naturoterapeutę. Grażyna Pająk poprzez swój autorski program żywienia w terapii antynowotworowej i chorobach immunologicznych pomogła dziesiątkom chorych powrócić do pełni sił.

Dieta dr Grace eliminuje z organizmu toksyny, reguluje jego pracę i pomaga w walce z nowotworami. Polega ona na pełnym przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia i całkowitej eliminacji toksyn. Działa odkwaszająco, oczyszczająco i regenerująco. Dzięki niej organizm powraca do harmonijnej i prawidłowej pracy.

Zasady swojej diety oraz gotowe przepisy do zastosowania w kuchni dr Grażyna Pająk zawarła w swojej książce „Każdy kęs ma znaczenie". 3 kwietnia br ukazało się rozszerzone wydanie tego bestsellerowego poradnika, wzbogacone o nowe rozdziały i przepisy.

Poniżej znajdziecie przepis z książki „Każdy kęs ma znaczenie" Grażyny Pająk.

Chlebek jabłkowo-marchewkowy

3 duże wiejskie jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
½ szklanki mąki (do wyboru np. gryczana lub ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
¼ łyżeczki soli
1 marchewka
1 duże winne jabłko
mąka migdałowa do posypania blaszki

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka zmiksować z masłem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy resztę składników. Ciasto zmiksować, tak aby nie było grudek, wlać je do blaszki (30 cm), natłuszczonej i posypanej mąką migdałową. Piec 45 min w 175°C.

Autor: Grażyna Pająk

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 40

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 988

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0