Chronodieta

Rewolucyjne podejście do tego, jak pory posiłków wpływają na zdrowie i życie.

Fot. materiały prasowe

Jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, wpływają na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się? Doktor Michael F. Roizen - autor bestsellerowych książek „New York Timesa" - i doktor Michael Crupain - odpowiedzialny za medyczną stronę talk-show „Dr Oz radzi" - przekonują, że wewnętrzny zegar kierujący m.in. porą zasypiania i budzenia się - wpływa także na przyswajanie tego, czym się żywimy. Książka „Chronodieta. Co kiedy jeść" właśnie pojawiła się na polskim rynku.

Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom.

Wystarczy zastosować kilka prostych zasad:

- dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu;
- nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa;
- pościć co najmniej 10-12 godzin na dobę;
- jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu;
- nie ulegać stereotypom żywnościowym.
***
Dr Michael Roizen w Cleveland Clinic odpowiada za fizyczne i psychiczne samopoczucie pacjentów. Był założycielem i kierował Wellness Institute w latach 2007-2017. Jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych i anestezjologii, a także autorem w sumie dziewięciu bestsellerowych książek, w tym czterech, które dotarły na sam szczyt listy „New York Timesa".

Wyróżniony nagrodą Emmy dr Michael Crupain jest szefem ekipy medycznej i producentem talk-show Dr Oz radzi. Wcześniej prowadził testy bezpieczeństwa żywności dla magazynu „Consumer Reports". Jest specjalistą w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Odbył staż specjalistyczny i uzyskał dyplom w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ted Spiker jest autorem lub współautorem ponad 20 książek, w tym wielu bestsellerów z listy „New York Timesa". Był redaktorem artykułów publikowanych na łamach magazynu „Men's Health", sam napisał setki tekstów o zdrowiu i sprawności fizycznej. Obecnie jest profesorem dziennikarstwa w Uniwersytecie Stanu Floryda.

Książka już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
41
Zupy Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Odsłon: 50

15 min
1
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 112

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0