Sezon na truskawki

Wyłoniliśmy laureatów IV tygodnia konkursu!

Czwarty tydzień konkursu za nami! Przedstawiamy przepisy szczęśliwych zwycięzców.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.
Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Marzeny J. z Bieliny. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Lidia J. ze Środy-Śląskiej (zobacz przepis), Pani Dorota D. z Piaseczna (zobacz przepis), Żaneta K. z Chorzowa (zobacz przepis) oraz Pani Wioleta Sz. z Grodzinczna (zobacz przepis).
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Marzeny J. z Bieliny

Potrzebne będą:

500g makaronu Barilla Casarecce,
5 łyżek oliwy,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
500g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki,
250g cukrowego groszku,
1 szklanka startego na tarce żółtego sera,
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Cukrowy groszek wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować go około. 5 min. Następnie odcedzić go i wylać do niego lodowatej wody co pozwoli mu zachować jego piękny zielony kolor. Odcedzić. Rozgrzać na patelni oliwę. Wsypać na nią pokrojoną w kostkę cebulę i dusić do miękkości około 7 minut. Dodać do cebuli zmiażdżone ząbki czosnku i pomidorki. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia i or razu dodać je do makaronu wraz z groszkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ciepłe danie posypać serem. Ser pod wpływem ciepła lekko się rozpuści. Smacznego.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lidii J. ze Środy - Śląskiej, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 37

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7