Sezon na truskawki

Zupa jest pyszna, ale napar jeszcze lepszy, bo obniża poziom cukru. Wystarczy rozdrobnić i zalać wrzątkiem

Wyglądem przypominają nieco pokruszone łupiny cebuli. Suszone łuski fasoli to bogactwo witamin i minerałów, które trzeba wypróbować w kuchni. Choć najczęściej fasola trafia do zupy, to warto przygotować z niej napar na wysoki cukier. Tym bardziej że to niejedyna właściwość tej mikstury.

Napar z fasoli na wysoki cukier - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Fasola to popularna roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej, a w Polsce jest rośliną uprawną. Charakteryzuje się licznymi gatunkami - wyróżnić można m.in. te pnące lub karłowate albo jadalne czy ozdobne. Choć w kuchni najczęściej stosuje się wysokobiałkowe nasiona, to niejedyna część, po którą warto sięgać. W suchych łuskach, czyli owocni rośliny, kryją się bogate wartości odżywcze. Poznaj ich właściwości i dowiedz się, jak zrobić napar z fasoli na wysoki cukier. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a może wpłynąć korzystnie na zdrowie.

Sprawdź także: Kiedyś oranżada i wypieki mam, dziś studniówka to małe wesele. Galeria zdjęć nie pozostawia złudzeń

Czy fasola obniża poziom cukru?

Okazuje się, że nie tylko nasiona popularnej rośliny można wykorzystać w kuchni. Zastosowanie suszonej owocni fasoli do codziennej diety może przynieść pozytywne rezultaty. W suchych łuskach kryją się antyoksydanty, aminokwasy, potas, chrom i witaminy C oraz E. 

Wykazują one działanie moczopędne, dlatego oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Co więcej, dobrze współgrają z innymi ziołami, które zwiększają wydzielanie moczu, np. pokrzywą czy mniszkiem lekarskim. Regularnie stosowane mogą m.in. zredukować opuchliznę i pomóc w stanach zapalnych dróg moczowych.

Czy fasola obniża poziom cukru? Okazuje się, że napar z owocni tej rośliny wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Picie napoju obniża zbyt wysoki poziom glukozy we krwi oraz wypłukuje szkodliwe produkty przemiany materii. Napar może być więc wykorzystywany przy wysokim cukrze (szczególnie w początkowych fazach cukrzycy) oraz jako kuracja detoksykacyjna organizmu (przy chorobach autoimmunologicznych, np. reumatyzmie czy trądziku). 

Napar z fasoli na wysoki cukier - przepis i zastosowanie

Przepis na napar z fasoli na wysoki cukier wymaga zakupienia tylko jednego składnika, czyli rozdrobnionej owocni fasoli. Aby przygotować prozdrowotny napój, należy do miski wsypać dwie łyżki łupin i zalać je 250 mililitrami chłodnej, ale przegotowanej wcześniej wody. Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstawić napar na kilka godzin. Po upływie tego czasu płyn należy zagotować i ponownie odłożyć, tym razem pod przykryciem i na 30 minut. Potem wystarczy go odcedzić - wówczas jest gotowy do spożycia. 

Jak pić napar z fasoli na wysoki cukier? Dla najlepszego efektu warto po niego sięgać zarówno rano, jak i wieczorem. Można pić wtedy po szklance płynu. To jednak wciąż niejedyne zastosowanie naparu - będzie też świetnym środkiem nawilżającym do twarzy. Odżywi i odpręży skórę. Warto stosować okłady nasączone płynem dwa razy w tygodniu, trzymając je na twarzy min. 30 minut. Uważaj, żeby specyfik nie był zbyt ciepły - dobrze go schłódź przed namoczeniem gazy czy wacików.

Źródło: Smaker.pl, aromatika.com.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 89

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 242

30 min
6
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 625

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6