Sezon na truskawki

Zostań w domu… i grilluj!

Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków. Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!

Fot. materiały prasowe

Ciepłe dni zachęcają do tego, by rozpalić grill i wrzucić na ruszt kiełbasę, skrzydełka czy smakowitą karkówkę. Jak to zrobić, gdy przymusowa kwarantanna uziemiła nas w domu? Są na to sposoby! Szczęśliwi posiadacze ogrodów bez większych problemów rozpalą grill na własnym terenie np. w ogródku czy na tarasie. Smakołyki z rusztu możemy również przyrządzić w domowej kuchni - na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku z funkcją grilla. Do dzieła! Sprawdźcie nasze przepisy na sałatkę z grillowanymi warzywami i serem, szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego lub roladki z bakłażana z boczkiem. Palce lizać!

Sałatka z grillowanymi warzywami i serem

Składniki:

  • kabanosy #JBB,
  • oliwa,
  • cukinia,
  • ser typu camembert,
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szpinak
  • czerwona cebula
  • pestki dyni
  • papryka kolorowa

 

Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.

Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego

Składniki:

1 ciasto francuskie

  • kiełbasa wielkopolska #JBB
  • majeranek
  • patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem

Składniki:

 

  • 100 g boczku #JBB
  • bakłażan
  • 50 g sera fety
  • kilka suszonych pomidorów
  • świeże zioła
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój
w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 112

30 min
4
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6