Sezon na truskawki

Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym kraju serwuje się najlepszą pizzę.

Dwie polskie restauracje uznano za najlepsze w Europie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

„50 Top Pizza” to prestiżowy włoski przewodnik, który co roku publikuje ranking 50. najlepszych pizzerii w Europie. To świetna wskazówka dla turystów, którzy podczas wakacyjnych podróży lubią zajadać się pyszną pizzą. 

Najlepsze pizzerie w Europie

W 2024 roku na podium znalazły się restauracje z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Austrii. Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja „Via Toledo Enopizzeria” z Wiednia, która już od wejścia zaprasza gości zapachem wydobywającym się z pieców do pizzy. Drugie miejsce przypadło lokalowi z Barcelony. „Sartoria Panatieri” oferuje nie tylko wyjątkowo włoską atmosferę, ale też specjały - oprócz pizzy, limoncello czy tiramisu.

Tytuł najlepszej pizzerii w Europie przypadł w 2024 roku londyńskiej „Napoli on the Road”. Można się w niej delektować autentycznymi smakami pizzy neapolitańskiej, we współczesnym wydaniu. Długo wyrabiane ciasto, wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki - właśnie te elementy wyróżniono jako główne zalety pizzy serwowanej w restauracji.

Najlepsze pizzerie w Polsce

Według Włochów również dwie polskie restauracje zasługują na tytuł najlepszych pizzerii w Europie. Na 28 miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”. Lokal serwuje pizze od 2012 roku. Wyrabiane są z długo dojrzewającego ciasta i z importowanych włoskich składników. Pizzaiolo, czyli mistrz przygotowania pizzy, dba tu o zaskakujące połączenia smaków, mieszając pomidorowe pesto Trapanese z borowikami czy burratą. 

Na wyższej, 20 pozycji, znalazła się pizzeria „Zielona Górka” z Pabianic, zlokalizowanych niedaleko Łodzi. Założona w 2015 roku przez parę architektów restauracja specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy, pieczonej w tradycyjnym piecu. Niezawodność, uprzejmość obsługi, jakość surowców i przyjazne otoczenie - takie atuty lokalu zostały docenione wysokim miejscem w rankingu. 

Źródło: 50toppizza.it, smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 42

30 min
5
15 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 145

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7