Sezon na truskawki

Sponsorowane

Wspólne posiłki: wybieramy stół dla rodziny, dla pary i dla singla

Zwyczajne śniadanie zjedzone przed wyjściem do pracy, niedzielny obiad w szerszym gronie rodzinnym, wieczór z planszówkami z przyjaciółmi, impreza z okazji chrzcin – stół towarzyszy nam w mniej lub bardziej oficjalnych momentach życia. Jak wybrać taki, przy którym zasiądą nie tylko domownicy, ale również goście?

Jeśli nie mamy wystarczająco miejsca w domu, ale dysponujemy ogrodem, rozłożony stół możemy wystawić na zewnątrz /123RF/PICSEL

Najważniejszy mebel w domu

Stół jest sercem domu, a wspólne posiłki wzmacniają więzi rodzinne – te słowa powtarza się jak mantrę, ale badania prof. Barbary Fiese z Uniwersytetu z Illinois naukowo dowiodły ich prawdziwości. Nastolatki, które przynajmniej pięć razy w tygodniu spożywają posiłek z rodzicami przy stole, są o 35 proc. mniej narażone na zaburzenia odżywiania. Z kolei dzieci, które jedzą co najmniej trzy posiłki w tygodniu w gronie rodzinnym, są o 12 proc. mniej narażone na nadwagę. Czas spędzony przy stole stanowi okazję, by dostrzec niepokojące sygnały, ale także po prostu wzmocnić więź z rodziną.

Stół do sporej jadalni

Nie tylko wspólne obiady, ale także biesiadowanie w szerokim gronie to tradycja, która wzmacnia poczucie wspólnoty i pozytywnie wpływa na zacieśnianie więzi rodzinnych i przyjacielskich. Dla osób biesiadujących ze sporą grupą osób najbardziej sprawdzą się rozkładane stoły. Są w stanie pomieścić nawet 16 osób: po siedem przy dłuższych bokach i po jednej u szczytów stołu. Dzięki temu możemy zorganizować imprezę dla całej rodziny: święta, urodziny, chrzciny czy po prostu niedzielny grill. Takie stoły oferuje Lissy, marka specjalizująca się w produkcji stołów do małych i dużych pomieszczeń. Dzięki czterem niezależnie stosowanym wkładkom, stoły tej marki mogą osiągnąć nawet 380 cm długości. Stół rozkładany Family wyróżnia nie tylko wielkość i funkcjonalność, ale także nowoczesny design. Producent oferuje połączenie blatu w kolorze naturalnego dębu z solidnym metalowym stelażem pomalowanym na czarno. Jeśli do wnętrza lepiej pasuje jasny mebel, marka Lissy oferuje stół rozkładany Party pokryty laminatem w kolorze jasnego dębu.

Stół do małego mieszkania

Nawet w ciasnym mieszkaniu warto znaleźć miejsce na ten mebel. Stoły rozkładane marki Lissy standardowo mają 180x100 cm, a więc rozmiar, który w większość domów uda się pomieścić w salonie lub kuchni. Dzięki czterem wkładkom nie musi osiągnąć rozmiaru aż 380 cm. Na okoliczność przyjęcia możemy włożyć tylko jedną z nich, uzyskując 230 cm. Gdy włożymy dwie wkładki, stół osiągnie 280 cm. Przy trzech jest to już aż 330 cm. Dzięki takiej stopniowej regulacji możemy dopasować stół do rozmiarów pomieszczenia. Na czas imprezy można poprzestawiać meble stojące w salonie na co dzień, by zmieścić przy stole wszystkich gości, a jeśli dysponujemy ogrodem – wynieść stół na zewnątrz.

Wspólne gotowanie 

Czynnością, która jeszcze bardziej integruje rodzinę niż tylko spożywanie posiłku przy stole, jest wspólne gotowanie. Świetnie sprawdza się grillowanie. Taka forma przyrządzania obiadu nie zobowiązuje do tego, by posiłek był gotowy na przyjście gości. Przygotowywanie potraw na ruszcie to proces, który odbywa się w trakcie biesiadowania i angażuje wszystkich obecnych. 

Ale nie oznacza to, że wspólne gotowanie musi być ograniczone przez warunki pogodowe czy mieszkalne (w końcu nie każdy może sobie pozwolić na postawienie grilla w ogrodzie). Możemy na przykład zorganizować wraz z najbliższymi konkurs na najlepsze pierogi. Przed przyjściem gości wystarczy przygotować ciasto, następnie każdy zaproszony przyrządza własny farsz. Na koniec wspólnie degustujemy pierogi i wybieramy zwycięzcę. Taka aktywność stanowi świetny sposób na spędzenie większej ilości czasu razem. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 707

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 45

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7