Sezon na truskawki

Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

123RF/Picsel

Bób to niezwykle cenny składnik diety. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza osobom, które ograniczają spożycie mięsa. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka. Jest bogaty w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporą dawkę błonnika, przez co szybko można się nim nasycić. Sięgać po niego powinny również przyszłe mamy w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jak ugotować go w prawidłowy sposób, aby zachował cenne wartości odżywcze, a przy tym nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku?  

Trzy metody gotowania bobu

Przed gotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czysty możemy wrzucić do wody, umieścić pod przykryciem nad unoszącą się parą wodną lub włożyć do mikrofali. 

Gotowanie bobu w wodzie

Bób umieszczamy w garnku i zalewamy go sporą ilością wody. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut (starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania, sięgającego nawet do 40 minut). Ugotowany bób powinien być delikatnie twardy i mieć pomarszczoną skórkę.

Gotowanie bobu na parze

Duży garnek napełniamy do połowy wodą. Umieszczamy go na kuchence i gotujemy. Umyty bób przesypujemy do durszlaka. Następnie umieszczamy go nad parującą wodą. Całość przykrywamy. Po 15-20 minutach sprawdzamy, czy młode ziarna są odpowiednio miękkie. Tak ugotowany bób zachowa znacznie więcej cennych witamin i minerałów, nie tracąc przy tym cudownego smaku.

Gotowanie bobu w mikrofali

Co ciekawe, bób można ugotować także przy użyciu mikrofali. Wystarczy przesypać ziarna bobu do miski, zalać je wrzątkiem (zachowując proporcje 1:2) i doprawić solą oraz cukrem. Następnie przykryć miskę folią lub specjalną pokrywką z dziurkami i wstawić ją do mikrofali ustawionej na moc 600 W. Ziarna gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę z kuchenki mikrofalowej i delikatnie odkrywamy. Należy uważać na buchającą parę wodną.

Ugotowany bób jest gotowy do jedzenia. Wystarczy polać go roztopionym masełkiem i doprawić ulubioną mieszanką przypraw. Smacznego!

Zobacz także:

Na co zwracać uwagę, kupując bób?

Bób na 12 sposobów - przepisy, które pokochasz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 37

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7