Sezon na truskawki

Syci na długo i zmniejsza apetyt. Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka

Po wypiciu mleka krowiego odczuwasz nieprzyjemne rewolucje w żołądku, a może niemal natychmiastowo pogarsza się stan twojej cery? Może to być znak, że masz uczulenie na laktozę, czyli cukier zawarty w zwykłym mleku. Wówczas warto sięgnąć po alternatywę, na przykład mleko migdałowe. Ma delikatny, słodkawy smak, a do tego kryje w sobie wiele cennych właściwości.

Mleko migdałowe – właściwości, przepis, zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kawa z mlekiem migdałowym to bardzo zdrowe połączenie. Do najbardziej znanych właściwości kawy należy jej dodające energii działanie, świetnie stymuluje układ nerwowy, wspiera koncentrację, a także łagodzi stres oraz ma właściwości przeciwdepresyjne. Picie kawy to także dobry sposób, aby zadać o układ sercowo-naczyniowy, pomaga również regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co więcej, kawa ma działanie przyspieszające przemianę materii, dzięki czemu wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Dietetycy zapewniają, że najlepsza jest kawa czarna, bez obaw możesz dodać do niej jednak napój roślinny, który złagodzi jej smak oraz dostarczy ci cennych wartości. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie właściwości ma mleko migdałowe, oraz zaproponujemy ci przepis na kawę z mlekiem migdałowym. 

Sprawdź także: Dodawaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Jakie właściwości ma mleko migdałowe?

W mleku migdałowym kryje się sporo cennych substancji odżywczych. Znajdziesz tu między innymi witaminę E, zwaną także witaminą młodości, wpływa ona na kondycję skóry, włosów i paznokci, ma działanie przeciwstarzeniowe. Co więcej, jest również silnym przeciwutleniaczem, wspiera neutralizowanie wolnych rodników, a także działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. W mleku migdałowym obecne są także witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, czy żelazo.  Spożywanie napoju na bazie migdałów dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia, pomaga zapobiegać takim chorobom jak miażdżyca czy choroba wieńcowa. Co więcej, wspiera obniżenie zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu we krwi. 

Mleko migdałowe to przede wszystkim dobry wybór dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, a także dla alergików oraz osób, które źle tolerują produkty mleczne. Będzie to produkt odpowiedni również dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, na przykład wrzodami żołądka, czy nadkwasotą. Napój migdałowy warto pić również, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, ponieważ jest produktem niskokalorycznym, w 100 ml znajdziemy jedynie ok. 24 kcal. 

Kawa z mlekiem migdałowym – przepis 

Zastanawiasz się, jak zrobić kawę z mlekiem migdałowym? To bardzo proste, przygotuj szot swojej ulubionej kawy, podgrzej 150 ml mleka migdałowego, możesz je również spienić. Dolej je do kawy, warto dodać do niej również przyprawy, na przykład cynamon, lub kardamon, możesz także dosłodzić napój, dodając łyżeczkę miodu. Jeżeli ograniczasz spożycie kalorii wybierz erytrytol, ksylitol lub stewię. 

Mleko migdałowe znajdziesz w większości sklepach, jednak bez problemu możesz zrobić je w domu. Wystarczy zblendować dwie szklanki migdałów z czterema szklankami zimnej wody. Następnie przelej napój migdałowy do czystej butelki i wstaw je do lodówki. 

Źródło: bonavita.pl, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 97

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 245

30 min
6
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 645

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6