Sezon na truskawki

Sezon grillowy rozpoczęty!

W ciągu ostatnich kilku lat grillowanie stało się w Polsce bardzo popularne. Coraz częściej właśnie taką formę spędzania wolnego czasu wybieramy, spotykając się z naszymi znajomymi w ogrodzie przy pysznym jedzeniu.

Fot. 123RF/Picsel

No właśnie, na temat walorów smakowych potraw z grilla na pewno nikt nie będzie dyskutował, ale czy jest ono zdrowe? Czy nie rozbija totalnie naszej diety? Czy można zrobić coś, co sprawi, że jedzenie z grilla będzie nie tylko smaczne, ale także zdrowe?

Coraz częściej potrawom z grilla zarzuca się nie tylko ogromną ilość kalorii, ale także nasycenie szkodliwymi substancjami, które wydzielają się w trakcie smażenia mięsa. Jeśli jednak zastosujecie się do kilku poniższych rad, nie musicie obawiać się, że impreza barbecue będzie szkodliwa, wystarczy pozbyć się tylko kliku szkodliwych nawyków.

Przede wszystkim wartościowe składniki

Zaczynamy od wyboru mięsa. Większość z nas w okresie wiosennym, kiedy zaczyna się okres grillowy jest na diecie. Staramy się wrócić do formy po zimie, która zazwyczaj zostawia nam po sobie pamiątkę w postaci kilku kilogramów więcej. Dlatego właśnie powinniśmy wybierać chudsze mięso, najlepiej drobiowe lub wołowe. Dobrze wcześniej je zamarynować, dzięki temu nie będzie się musiało długo smażyć i nie straci właściwości odżywczych. Polacy w dalszym ciągu bardzo rzadko jadają ryby, co jest zdecydowanym błędem. Zapominamy o tym, jak wiele cennych składników zawierają i w dalszym ciągu są one niedoceniane przez nas w okresie grillowym. Zastanówcie się więc przygotowując produkty przed majówką i zamiast tłustych kiełbasek kupcie pstrąga. Wiosna jest też okresem kiedy powinniśmy spożywać więcej warzyw. Możemy je podawać zarówno w sałatce, jak też w formie grillowanej np. cukinia nadziewana pomidorami i serem feta jest naprawdę przepyszna. W taki sposób sprawiamy, że posiłek staje się dużo bardziej wartościowy.

Zawsze możesz zmienić grilla.

Dobór grilla też jest bardzo ważny. Najpopularniejsze w Polsce są grille węglowe, jednak coraz częściej mówi się o szkodliwych substancjach, tzw. wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych (np. benzopiren) i nadtlenkach, które wydzielają się w trakcie grillowania i mogą być rakotwórcze. "Coraz częściej sprzedajemy teraz grille gazowe, które oprócz tego, że są łatwiejsze w użyciu, bo omijamy długi proces rozpalania, nie uwalniają substancji szkodliwych, ponieważ tłuszcz z mięsa nie ma kontaktu z rozżarzonym węglem. Dla osób które stawiają na zdrowe odżywianie, na pewno ważna jest także opcja smażenia bez tłuszczu, którą posiadają." mówi Robert Flur ze sklepu kamai.pl, który posiada ogromny wybór sprzętu do grillowania. Sprawdziliśmy to i faktycznie grille gazowe oprócz wymienionych już zalet, dają też dużo większe możliwości kulinarne, bo ilość płyt które posiadają pozwalają nam nie tylko przyrządzić mięsa, ale także dania z woka, a nawet pizzę.

Grill węglowy rządzi się innymi prawami

Jeśli jednak jesteście fanami grilli węglowych i nie zamierzacie zmieniać ich na żadne inne, to musicie pamiętać o kilku bardzo ważnych rzeczach.

- Rozpałki używać można tylko w początkowej fazie kiedy mięso jeszcze nie leży na ruszcie
- Zawsze należy używać tacek, nie powinno się kłaść jedzenia bezpośrednio na ruszt, wtedy właśnie najwięcej tłuszczu skapuje bezpośrednio na węgiel i wydzielają się szkodliwe substancje
- Do palenia używać można wyłącznie węgla drzewnego bądź drewna z drzew liściastych, iglaste wydzielają dużo żywicy, która przy spalaniu również może wydzielać szkodliwe substancje

Jak widzicie nie trzeba zupełnie rezygnować z grillowania. Jak to mówią wszystko jest dla ludzi, przy zachowaniu zdrowego rozsądku. Pamiętając o kaloriach najlepiej jednak zachować silną wolę i zrezygnować z popijania dań z grilla zimnym piwem, bo jest to zabójcze połączenie dla naszej diety.

Źróło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 37

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 143

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7