Sezon na truskawki

Prosty tip na obieranie surowych i ugotowanych buraków. Szybko i bez brudzenia rąk

Chcesz zrobić buraczaną sałatkę, a może masz ochotę na rozgrzewający barszcz? Niezależnie od tego, które danie masz w planach przygotować, czeka cię obieranie buraków. Teoretycznie nie jest to trudne zadanie, jednak przy jego realizacji może zrobić się niemały bałagan. Podpowiemy ci, jak ubierać surowe buraki, oraz jakie są najlepsze patenty na usuwanie skóry z buraków gotowanych.

Obieranie buraków bez brudnych rąk | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Buraki to niezwykle zdrowe warzywo, zawierają sporo kwasu foliowego oraz witaminy C, obecne są tu także minerały, takie jak: mangan, potas,  miedź, magnez i żelazo. Przypisuje się im także działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Regularne spożywanie buraków pomaga zadbać o układ krążenia. Jest to również warzywo niskokaloryczne, w 100 g surowego buraka znajduje się jedynie 43 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej. Korzystnie wpływają również na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także wspierają prawidłowe trawienie. Poleca się je także osobom aktywnym fizycznie, ponieważ mają działanie poprawiające wydolność oraz regenerację organizmu po wysiłku. Nie można zaprzeczyć, że buraki kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości, jednak wiele osób rezygnuje z ich przygotowania, nie chcą narobić bałaganu w kuchni. Poniżej znajdziesz kilka trików, dzięki którym łatwiej i szybciej obierzesz buraki. 

Sprawdź także: Sałatka, która oczyszcza jelita po świątecznym obżarstwie. Koniecznie wypróbuj

Jak obierać surowe buraki?

Jeżeli chcesz uniknąć pobrudzenia rąk podczas obierania buraków, ubierz rękawiczki. Możesz także zmoczyć ręce, dzięki czemu buraczany sok nieco się rozcieńczy. Do obierania najlepiej użyj noża lub obieraczki do warzyw, nie obieraj buraka od samego trzonu, z którego wyrastają liście, pozostaw sobie odrobinę skórki z dwóch stron buraka do przytrzymywania warzywa, tak by zminimalizować brudzenie. Następnie obierz warzywo tak jak ziemniaka. 

Jak obrać ugotowane buraki?

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia buraków, następnie zawiń je w folię aluminiową. Jeżeli masz mniejsze buraki zawiń je w jeden arkusz, jeżeli używasz większych egzemplarzy użyj osobnego kawałka folii, na każdego buraka. Wstaw warzywa do nagrzanego do stopni 200 stopni piekarnika i piecz je przez około godzinę, aż do miękkości. Pod ok. 50 minutach możesz sprawdzić widelcem, czy są już dostatecznie miękkie. Wyjmij buraki z piekarnika, a następnie pozostaw je do wystygnięcia. Teraz za pomocą ręcznika papierowego potrzyj mocno  powierzchnię buraka, aż zejdzie z nich skórka. Jeżeli nie chcesz pobrudzić rąk, ubierz rękawiczki lateksowe. 

Jak usunąć plamy po burakach z deski do krojenia?

Przed krojeniem buraków na desce, możesz posmarować ją odrobiną oleju roślinnego lub oliwy, zmniejszy to wchłanianie barwiącego czerwienią soku. Możesz także rozłożyć na niej kawałek papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego. Do usuwania buraczanych zabrudzeń zarówno z rąk, jak i deski do krojenia, możesz użyć pasty z cytryny i sody oczyszczonej. Dokładnie wetrzyj ją w powierzchnię, a następnie wypłucz. Taka mikstura może jednak wysuszać skórę rąk, dlatego po umyciu i posprzątaniu, koniecznie nałóż krem lub balsam. Do mycia deski poleca się również gruboziarnistą sól.  

Źródło: realsimple.com, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 125

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7