Sezon na truskawki

Poznawaj świat "od kuchni"

Któż nie chciałby powędrować szlakiem hiszpańskich win, francuskich serów, czy prawdziwej, szwajcarskiej czekolady? Oprócz zabytków i uroków przyrody, jedną z najważniejszych atrakcji danego regionu świata może być miejscowa kuchnia. To ona coraz częściej jest głównym celem turystów oraz sprawia, że podróż nabiera wyjątkowego charakteru.

Fot. 123RF

W ostatnim czasie turystyka kulinarna stała się bardzo popularna wśród miłośników podróży. Możliwość podążania za nowymi smakami i zapachami, pozwala im odkrywać nie tylko wspaniałe produkty i tradycyjne dania, ale przede wszystkim poznawać w ten sposób kulturę i obyczaje ludzi w różnych zakątkach świata.

W podróż za smakiem

Biura organizujące wycieczki coraz częściej więc wabią swoich klientów „smakami". Proponują w ofertach na przykład wyprawę śladami szkockiej Whisky, w czasie której turyści odwiedzają destylarnię i degustują trunki. Wybierając się do Włoch, oprócz tradycyjnych, włoskich lodów i pizzy, możemy zasmakować oliwy z oliwek, wybrać się na „truflowe polowanie", a również skosztować tamtejszych likierów i neapolitańskiej kawy. Odkrywając natomiast smaki Francji, turyści odwiedzają winnice i piwnice pełne wspaniałego wina. Zdobywają przy tym wiedzę o uprawie szczepów winnych oraz sposobie przechowywania trunków. Co ciekawe, biura podróży proponują też wizyty we francuskich przetwórniach rybnych, gdzie także przewidywane są poczęstunki.

Kulinarnie - festiwalowo

Ogromną popularnością cieszą się również światowe imprezy kulinarne. Warto wybrać się choćby na Festiwal Smakosza w St. Moritz w Szwajcarii, który łączy sporty zimowe z degustacją wyszukanych dań, przygotowywanych przez najlepszych kucharzy z różnych krajów. Budapeszt słynie z kolei z Festiwalu Gęsiej Wątróbki, a włoskie Livorno zaprasza smakoszy na Festiwal Zupy Rybnej. Dla tych zaś, którzy preferują dalekie podróże i dania z owoców morza, z pewnością niesamowitą, kulinarną przygodą będzie Maine Lobster Festival (USA). To właśnie tam, w klimacie rywalizacji mistrzów kuchni i dobrej muzyki, miłośnicy homarów mogą rozkoszować się smakiem króla skorupiaków. W San Francisco zaś, na festiwalu Oysterfest, corocznie królują ostrygi.


Do pobrania: Darmowy e-book „Włoski smak pomidorów". Kliknij!

Darmowy e-book - Włoski smak pomidorów

 

We własnej kuchni

Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce istnieje Szlak Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Gęsinowy Szlak Kulinarny. Podróżując po naszym kraju, można znaleźć się w Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami, gdzie doświadczymy smaku i aromatu ziół w tradycyjnych potrawach łemkowskich, galicyjskich, góralskich, a nawet japońskich! Nie musimy też wędrować dookoła świata, by poznać bogactwo smaków innych krajów. W kulinarną wycieczkę każdego roku zabiera nas Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Amatorzy dobrego jedzenia próbują rozmaitych przetworów, nalewek, węgierskich wędlin, litewskich chlebów, belgijskich piw, czy choćby cypryjskich serów. W czasie imprezy nie brakuje pokazów kulinarnych, konkursów i licznych koncertów. Najważniejsza jest jednak polska kuchnia, która zachęca przysmakami z Mazur, Śląskai Podhala. Do degustacji win zaprasza natomiast Sandomierski Szlak Winiarski, a wszyscy smakosze kołdunów i blinów mogą zatrzymać się na Przystankach Kulinarnych Suwalszczyzny i Mazur. Warto zatem odkrywać i nasz kraj „od kuchni", by lepiej poznać i docenić bogactwo oraz różnorodność rodzimych smaków.


Zobacz też: Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

Największe grzechy żywieniowe jakie popełniamy o poranku

 

Tekst: Karolina Pilkiewicz/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 125

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7