Sezon na truskawki

Pomysły na świąteczny obiad

Nie musimy się zastanawiać, co podać na wielkanocne śniadanie, tradycyjne potrawy są nam doskonale znane. Co roku jednak zachodzimy w głowę, jakie danie zaserwować na uroczysty obiad. Na szczęście mamy kilka interesujących pomysłów.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkanocne śniadanie, w zależności od tradycji i preferencji, zaczynamy od żurku lub barszczu. Następnie na stole pojawiają się jajka w różnej postaci, pasztety oraz niezliczona ilość sałatek. Na deser zajadamy słodkie mazurki, puszyste serniki i pyszne babki. Po takim posiłku mogłoby się wydawać, że do stołu wrócimy na kolację, jednak święta rządzą się swoimi prawami, dlatego wykwinty obiad musi się pojawić. Jakie potrawy zaserwować, aby cała rodzina była zadowolona? Mamy sprawdzone przepisy!

Nie tylko żurek

Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy, możecie podać rodzinie i bliskim klasykę, która sprawdza się podczas każdej uroczystości, mianowicie rosół. Czy będziecie przygotowywać go na samym mięsie drobiowym, czy użyjecie mieszanego, nie możecie zapomnieć o najważniejszym - opalanej na ogniu cebuli. To ona nadaje charakterystyczny, lekko ostrawy smak wywarowi. Rosół oczywiście najlepiej podać w twarzystwie makaronu lub ugotowanego grochu typu "piękny jaś".

 

1. Rosół drobiowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Innym pomysłem na wykwintną zupę, jest zupa w postaci kremu, którą możemy podać z grzankami, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami z dyni. Zaletą takiego dania jest niewątpliwie jego prostota. Wystarczy wybrać ulubione warzywa lub grzyby, ugotować, doprawić do smaku i zblendować.

 

3. Krem z brokułów z prażonym słonecznikiem

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

4. Zupa krem z pieczarek

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną propozycją, która może spodobać się domownikom, zwłaszcza tym, którzy lubią ostre potrawy, jest zupa chrzanowa. Przygotowujemy ją na bazie wywaru mięsnego, dodajemy białą kiełbasę, jajka i oczywiście chrzan. Tego ostatniego nie żałujemy!

5. Zupa chrzanowa

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Zupa chrzanowa

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co na drugie danie?

Na co dzień wybieramy przepisy smaczne i szybkie. W święta warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie drugiego dania. To właśnie wtedy mamy okazję wraz z bliskimi nieśpiesznie celebrować ten posiłek. Co zatem podać? Proponujemy pieczone mięso. Może to być jagnięcina, kaczka lub schab. Tak przygotowanie będzie smakować najlepiej w towarzystwie warzyw lub lekkiej sałatki.

7. Pieczeń jagnięca z łopatki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kaczka pieczona w kawałkach

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Schab pieczony w rozmarynie

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli w waszym gronie jest osoba, która nie je mięsa. Doskonałym pomysłem na drugie danie, będą gołąbki z kaszą i grzybami, faszerowane papryki lub pieczony kalafior.

10. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Papryki faszerowane ryżem i pieczarkami

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Zapiekany kalafior

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 81

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 237

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 609

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5