Sezon na truskawki

Pierniczki: Upiecz je właśnie teraz!

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków - czy to zawieszonych na choince, czy posklejanych lukrem w formę chatek z piernika, czy też wypełniających wielką, ciasteczkową puszkę. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nawet na cztery tygodnie przed świętami. Poniżej dowiesz się, jak upiec pierniczki teraz lub na ostatnią chwilę.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz przepis na pierniczki, które robi się mniej więcej dwa tygodnie przed świętami:

 

Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.

Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki”, aby uniknąć pleśni.

Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura jednak nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.

Poniżej znajdziesz książkę kucharską pełną przeróżnych przepisów na pierniczki - także „błyskawicznych”, nie wymagających leżakowania:

Darmowa książka kucharska do wydrukowania: 20 sprawdzonych, domowych przepisów na pierniczki. Kliknij!

Chrupiące pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Piernikowe aniołki. Kliknij i zobacz przepis!

Lukrowane, świąteczne pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Pierniczki. Kliknij i zobacz przepis!

Najbardziej bajkową formą prezentacji tego rodzaju wypieków jest oczywiście chatka z piernika.

Zobacz galerię pomysłów na domki z piernika (z przepisami)! Kliknij!

Domek z piernika. Kliknij i zobacz przepis! Minidomek z piernika. Kliknij i zobacz przepis!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 21

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 132

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7