Sezon na truskawki

Pesto na 12 sposobów

Klasyczne pesto przygotowuje się z aromatycznych listków bazylii. Czy wiedzieliście jednak, że nie jest to jedyna wersja tego smakowitego sosu?

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu, pochodzi najsłynniejszy i uznawany za klasyczny, przepis na tę pastę.

 

Sposób przygotowywania pesto znany jest już od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ucieranie letnich ziół z orzechami i oliwą było doskonałym sposobem na przechowanie ich do zimy. Podobno, taką papką zajadali się już starożytni Rzymianie, a żeglarze, wypływając w długie rejsy, zabierali ją na pokłady swoich statków, chcąc w ten sposób u chronić się przed plagą szkorbutu.

Kupując gotowe pesto, powinniśmy zwracać uwagę na etykiety umieszczane na opakowaniach. Niestety, jego cena nie zawsze musi iść w parze z jakością. W sklepowych słoiczkach, zamiast oliwy możemy znaleźć olej, parmezan zostanie zastąpiony przez gorszej jakości sery, a piniole przez inne, znacznie tańsze, orzechy. Taka pasta nie będzie już tak smaczna, ani zdrowa jak oryginał, który przecież bez problemu przygotujemy w domu.

Reklama

Lista składników potrzebnych do klasycznego pesto nie jest długa. Wystarczy nam bazylia, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwa z oliwek. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty powinniśmy utrzeć ręcznie w moździerzu, jednak bez większego problemu możemy posłużyć się blenderem. Pamiętajcie, aby unikać podgrzewania pesto, gdyż w za sprawą wysokiej temperatury traci ono nie tylko swój zielony kolor, ale także wiele substancji odżywczych.

Ten stary przepis doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z najpopularniejszych wersji tej pasty jest tak zwane „pesto rosso" z dodatkiem suszonych pomidorów. Warto eksperymentować, dodając do niego różne rodzaje ziół lub orzechów. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów, skorzystajcie z wypróbowanych przepisów użytkowników Smakera. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Pesto bazyliowe z orzechami

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pesto koperkowe

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pesto z liści marchewki

Fot. Jakszef na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Czerwone pesto

Fot. Tuna_Cooking na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Domowe pesto z rukoli

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Cytrynowo-orzechowe pesto

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Fot. Jakszef na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Pesto z pokrzywy

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Pesto z cukinii

Fot. NiePieprz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Pesto z pietruszki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Lazurowe pesto

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Reklama


 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 27

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 137

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7