Sezon na truskawki

Papryka do słoików – najlepsze pomysły na przetwory z papryki

Papryka dostępna jest w sklepach właściwie przez cały rok, jednak sezon na polską paprykę rozpoczął się dopiero na początku lipca. Oznacza to oczywiście, że chętniej przygotowujemy pyszne warzywne sałatki, ale także paprykę w słoikach, które będą towarzyszyć zimą.

Fot. 123RF/Picsel

Co można przygotować z papryki? Najlepszym pomysłem jest oczywiście marynowanie tego warzywa. Przepis na paprykę konserwową oraz inne wynalazki, które możesz zajadać już teraz lub poczekać do zimy, znajdziesz w naszym artykule. Przygotuj czyste słoiki i dużo papryki.

Jak zrobić paprykę konserwową w wersji tradycyjnej?

Po co konserwować paprykę, skoro świeżą można dostać właściwie przez cały rok? Przede wszystkim po to, by trochę zmienić jej smak - konserwowa papryka to idealny dodatek do sałatek oraz kanapek, ale także dań z mięsem. Ma bardzo intensywny smak, jest kwaskowata, dlatego można zajadać ją również jako przekąskę.

Jak zrobić paprykę konserwową? Tradycyjna wersja jest bardzo prosta, dlatego jesteśmy pewni, że z łatwością sobie z nią poradzisz. Przygotuj dwa kilogramy czerwonej papryki (lub mix papryk - mogą być różnokolorowe, choć każda z nich smakuje trochę inaczej. To czerwona jest najsłodsza) oraz kilka innych składników, które będą konieczne do wykonania zalewy. Zalewę wykonaj z litra wody oraz 400 mililitrów octu spirytusowego. Dodaj do niej także 200 gramów cukru oraz łyżkę soli kamiennej. Przygotuj ją przed pokrojeniem papryki, gdyż powinna ona być letnia, gdy wlejesz ją do słoików. Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj ją przez około pięć minut. Następnie zdejmij garnek z palnika i odczekaj chwilę, by płyn przestygł. W tym czasie umyj wszystkie papryki i usuń z nich pestki. Możesz pokroić je w grubsze paski, około dwucentymetrowe, lub po prostu je przepołowić. Jednak w słoiku zmieści się więcej słupków, niż przepołowionych papryk. Do każdego słoika dodaj dwa ziarnka ziela angielskiego, ząbek czosnku, ziarno pieprzu i liść laurowy. Ułóż paprykę, a następnie zalej ją. Odczekaj chwilę, by pozbyć się powietrza pomiędzy kawałkami papryki. Dolej zalewy do słoików, by zostawić około centymetr wolnej przestrzeni. Zakręć mocno słoiki i poddaj je pasteryzacji. Po dwóch tygodniach papryka będzie idealna - koniecznie ją wtedy spróbuj.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Przepis na paprykę konserwową jalapeno

Nikt nie powiedział, że tylko słodka papryka nadaje się do tego, by poddać ją konserwacji. Jeśli lubisz ostre, wyraziste smaki, konserwowe jalapeno będą dla ciebie jak znalazł! Przepis na paprykę konserwową jalapeno nie różni się bardzo od tradycyjnego przepisu. Potrzebujesz oczywiście ostrych papryczek, które możesz, choć nie musisz przekroić. Jeśli chcesz, by papryczki były mniej pikantne, koniecznie przekrój je na pół, a następnie pozbądź się całości, bądź części pestek. Możesz je wysuszyć, a następnie zamknąć w słoiczku. Tak przygotowane pestki stanowią doskonałą przyprawę do pikantnych dań meksykańskich. Przygotuj zalewę z octu tak samo, jak w powyższym przepisie. Do czego przyda ci się konserwowa papryka jalapeno? To idealna przekąska, która w towarzystwie serów i mięs zachwyci twoich gości. Jeśli udało ci się trafić większe papryczki, możesz wrzucić do nich także trochę mozzarelli, a następnie obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim oleju. Zakochasz się w tym daniu!

Sprawdź 3 najdziwniejsze fakty o papryce >>

Jak marynować paprykę w musztardzie?

Jeśli marynowana papryka wydaje ci się nudną przekąską, możesz trochę ją urozmaicić. Istnieje na to kilka sposobów, jednak naszym ulubionym jest stanowczo dodanie do zalewy musztardy! Tego smaku nie da się z niczym porównać. Zwłaszcza że możesz go zmieniać dowolnie, dodając delikatniejsze lub bardziej pikantne musztardy w zależności od gustu. Jak marynować paprykę w musztardzie? Musisz przygotować zalewę, która będzie bazować nie tylko na wodzie i occie, ale również ma musztardzie. I to w sporych ilościach! Potrzebujesz 200 mililitrów wody, 100 mililitrów octu spirytusowego, dwóch łyżek cukru i łyżki soli, a także około 300 gramów musztardy i 150 mililitrów oleju. W przeciwieństwie do innych marynowanych warzyw, tutaj do zalewy dodaj również liście laurowe oraz pieprz i ziele angielskie. Wlej wszystko (oprócz musztardy i oleju) do garnka. Zagotuj zalewę i odstaw, by ostygła. W tym czasie zmieszaj olej z musztardą w taki sposób, jakbyś przygotowywał vinegret. Gdy zalewa będzie chłodna, możesz wlać do niej przygotowany olej i musztardę, a następnie zalać umyte i pokrojone papryki. Takie warzywa możesz zajadać po dwóch tygodniach, jednak swobodnie zostaną z tobą także przez całą zimę.

Sałatka z ogórków i papryki

Klasyczna sałatka z ogórków i papryki to idealny dodatek do obiadów niezależnie od pory roku. Możesz kupić ją w sklepie, jednak to nie to samo, co domowe przetwory. Przygotuj słoiki, dwa kilogramy ogórków, cztery papryki, dwie cebule i kilka ząbków czosnku, w zależności od tego czy sałatka ma być pikantna, czy raczej delikatna. Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę potraktuj dokładnie tak samo. Następnie wszystkie warzywa włóż do miski i zasyp szczyptą soli. Przemieszaj je i odstaw na godzinę lub dwie, do czasu, aż puszczą soki. W tym czasie przygotuj zalewę. Potrzebujesz do niej trzech szklanek wody, szklanki octu oraz szklanki cukru i oleju. Zalewa musi być przegotowana, a następnie ostudzona. Włóż przygotowane wcześniej warzywa do słoików, dodając do nich także drobno pokrojony czosnek. Wszystko zalej i zamknij słoiki.

Co z papryki na zimę? Jakie jeszcze dania możecie przygotować?

Marynowana papryka czy sałatka z ogórkami to nie wszystko, co możesz przygotować. Co z papryki na zimę warto zrobić w swojej kuchni? Świetnym pomysłem jest na przykład sos z papryki i cebuli, który można dodać do makaronów lub zup, by odrobinę zmienić ich smak. Przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Wystarczą do tego dwie cebule i dwa kilogramy czerwonej papryki oraz kilka ząbków czosnku. Przesmaż cebulę pokrojoną w talarki i czosnek, by lekko się zarumieniły. Następnie wrzuć pokrojoną paprykę i duś przez kilka minut, aż będzie miękka. Do wszystkiego dodaj także trzy łyżki octu, który pomoże zakonserwować pastę. Zmiksuj wszystko na gładką masę za pomocą blendera. Tak przygotowaną paprykę zamknij w słoiczkach i dokładnie zakręć.

 

Pamiętaj, że wszystkie słoiki z zaprawami należy poddać pasteryzacji. Wystarczy włożyć je do dużego garnka i zalać wodą poniżej zakrętek. Następnie woda musi zostać doprowadzona do wrzenia. Dopiero wtedy możecie zmniejszyć gaz i pasteryzować przetwory przez około dwadzieścia minut. Po wyciągnięciu ich z wody słoiki powinny stać do góry dnem przez dobę.

Zainspiruj się przepisami na pyszne przetwory z papryki:

1. Marynowana papryka po grecku

Marynowana papryka po grecku

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kiszona papryka

Kiszona papryka

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kiszona papryka jak w Bułgarii

Kiszona papryka jak w Bułgarii

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Papryka marynowana

Papryka marynowana

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Papryka na miodzie

Papryka na miodzie

Fot. zabecka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

Ta aplikacja mówi, kiedy spadnie deszcz - co do minuty! Wypróbuj nową aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 84

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 237

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 615

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5