Sezon na truskawki

Oto! mity na temat sushi

Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu.

Fot. Oto!suhi
Powstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości lokalu.

1. Sushi to danie skomponowane przez speca kulinarnego.

Błąd! Sushi powstało przez... przypadek. Aby ryby nie straciły świeżości przekładano je warstwą ryżu z dodatkiem octu. Dzięki takiemu zabiegowi, ryby były zdatne do spożycia przez długi, długi czas.

 

2. Sushi pochodzi z Japonii.
Blef! Pochodzi z Chin i tam powinniśmy doszukiwać się jego korzeni.

 

3. Imbir japoński występuje w 2 odmianach: białej i różowej.

Nic bardziej mylnego. Imbir występuje tylko w białym kolorze. Czasami w restauracjach można natknąć się na różowe kłacza rośliny, ale ... to tylko sposób jego marynowania.

 

4. W sosie sojowym maczamy głównie ryż.
Wprost przeciwnie. W lokalach sos sojowy podawany jest głównie po to, by klienci mogli zamoczyć w nim wystający kawałek ryby lub wodorosty, a nie ryż.

 

5. W Polsce zjemy sushi takie samo jak w samej Japonii.
Nieścisłość. W Polsce restauracje serwują to danie na styl amerykański, a nie japoński, to połączenie kuchni fusion oraz sushi, dlatego też nazywane jest fusion sushi.

 

6. W smaku sushi chodzi o dominację jednego, głównego składnika.
Zdecydowanie nie. Sushi to suma wszystkich smaków. Chodzi głównie o zbalansowanie wszystkich składników.

 

7. Sushi można jeść tylko za pomocą pałeczek.

Mit! Nie wstydź się. Jeśli nie czujesz się swobodnie jedząc pałeczki, jedz rękami! Nie ma w tym nic złego. Japońska etykieta przewiduje tego typu działanie, a co więcej jest ono wskazane.

 

8. Wszystkie odmiany sushi powstały w Azji.

Niezupełnie - California Maki powstały w USA w latach osiemdziesiątych. Wodorosty znajdują się w środku, a z zewnątrz pierwszą warstwę tworzy ryż obtoczony w sezamie.

 

9. Marynowany imbir posiada jedynie funkcje ozdobne.

Fałsz. Zadniem marynowanego imbiru jest oczyszczenie kubków smakowych i powinno się po niego sięgać między każdym kolejnym kęsem. Podkreśla walory smakowe.

 

10. Przygotowując sushi należy trzymać się określonych zasad.

Jedynym ograniczeniem w komponowaniu sushi, jest nasza wyobraźnia.

 

11. Każda odmiana ryżu nadaje się do przygotowania sushi.

Fikcja. Najlepiej sprawdzają się takie odmiany ryżu, które posiadają krótkie ziarna. W Europie i USA najczęściej stosuje się ryż NISHKI.

 

12. Zanim rozpoczniesz konsumpcję sushi wymieszaj sos sojowy z wasabi.
Nigdy tego nie rób. Niestety taka praktyka nie należy do najbardziej eleganckich i jest przejawem nieznajomości zasad zachowania przy stole.

 

13. Sushi należy popijać tylko wodą.
Przy jedzeniu tej potrawy popijanie jest w ogóle nie wskazane. W restauracjach sushi najczęściej podawana jest do niego zielona herbata, wino śliwkowe lub napój aloesowy.

 

14. Sushi to tylko surowa ryba.
Nieprawda. Zarówno mięsne składniki jak i rybne najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi. Słowo „SUSHI" oznacza kwaśny ryż i określa taki skropiony octem.

 

15. Siorbanie w japońskiej knajpie jest faux pas!
Nieprawda. Siorbanie w japońskiej restauracji to oznaka, że komuś bardzo smakuje spożywana potrawa i to forma pochwały dla kucharza. Niesamowite? A jednak!

 

16. Orchidea na talerzu w lokalu specjalizującym się w sushi to tylko element ozdobny.
Mit. Kwiatki są jadalne, spróbuj jak smakują.

 

Źródło: Informacja prasowa: oto!sushi

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 703

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 45

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7