Sezon na truskawki

Osiem pomysłów na owsiankę

Owsianka jest teraz bardzo modna. Wszystko dzięki uznaniu jej za jedno z najlepszych śniadań, jakie możemy zjeść. Czy rzeczywiście jest dla nas tak dobra?

Fot. 123RF/Picsel

Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały, co robią. Zaledwie kilka łyżek płatków dziennie może zupełnie odmienić nasze życie, gdyż owies ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Każdy, kto choć raz doświadczy jego prozdrowotnego działania, z pewnością nie powróci do starych nawyków żywieniowych.

Owsianka dla dbających o zdrowie

Najcenniejszym związkiem, dostarczanym przez płatki owsiane do organizmu, jest błonnik. Dzięki niemu, nasz metabolizm przyśpiesza i reguluje swą pracę. Sprawia także, iż znacznie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie miedzy posiłkami. Zalety wysokobłonnikowych produktów powinni docenić przede wszystkim sportowcy oraz osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Jednak zaletą błonnika nie jest jedynie usprawnienie pracy układu trawiennego. Dzięki niemu, w bardzo prosty sposób obniżymy poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiegniemy powstawaniu tzw. pasm tłuszczowych, które mogą doprowadzić do ataku serca lub udaru. Badania wskazują, iż niektóre substancje pomagające obniżyć poziom cholesterolu nawet o ¼, występują wyłącznie w owsie. Udowodniono również, że ryzyko otyłości spada o 50% w przypadku dzieci, które regularnie jedzą owsiankę.

To niedoceniane zboże pomaga także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi oraz stanowi doskonałe źródło selenu, magnezu i witamin z grupy B, które zapobiegają przemęczeniu i uczuciu rozdrażnienia oraz sprawiają, że układ nerwowy pracuje prawidłowo. Ponadto, naukowcom udało się dowieść, że owies posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Ciekawym jest również fakt, iż owies wpływa pozytywnie nie tylko na to jak się czujemy, ale również sprawia, że wyglądamy zdecydowanie lepiej. Zawarta w nim witamina E spowalnia procesy starzenia się komórek. Każdy z nas bez większego problemu może we własnym domu przygotować maseczkę z płatków owsianych, która zlikwiduje wszelkie podrażnienia oraz sprawi, że skóra będzie rozświetlona, nawilżona i wyraźnie wygładzona.

Jak zrobić pyszną owsiankę?

Najprostszym sposobem na włączenie płatków owsianych do codziennej diety jest bez wątpienia owsianka. To doskonały sposób na rozpoczęcie każdego dnia z nową porcją zdrowej energii. W wersji podstawowej ma całkowicie neutralny smak - nie powala na kolana, ale też nie odrzuca. Stanowi za to doskonałą bazę dla różnorodnych eksperymentów. Jeśli brakuje wam inspiracji i nie wiecie, w jaki sposób urozmaicicić porannną owsiankę, skorzystajcie z porad naszych użytkowników. Z pewnością znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

 

1. Rozgrzewająca owsianka

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Nocna owsianka

Fot. Fitsweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Owsianka pieczona

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Owsianka z chałwą i żurawiną

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Czekoladowa owsianka z orzechami

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Pyszna owsianka z mlekiem bananowym

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Owsianka kokosowo-sezamowa

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Owsianka na kefirze

Fot. JagodzianaCoffe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 81

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 607

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5