Sezon na truskawki

Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Dodaj jeden składnik do wody, zmięknie w godzinę

Gotowanie fasoli może zająć naprawdę dużo czasu. Jeśli go nie posiadasz, istnieje prosty sposób na szybsze jej przyrządzenie. Fasola będzie gotowa w ekspresowym tempie, jeśli dodasz do niej jeden składnik. Sprawdź, jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła.

Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła? Wystarczy jeden domowy składnik | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Podawanie dań z fasolą kojarzy się przede wszystkim z długim namaczaniem warzywa i godzinami spędzonymi w kuchni. Warto poznać jednak prosty trik, który skraca czas przyrządzania tego składnika. Dowiedz się, dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem i jak ekspresowo ją zmiękczyć

Sprawdź także: Zamiast wyrzucać, zalej wrzątkiem. Napar przyspiesza metabolizm i pomaga zmniejszyć obwód w talii

Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem?

Każdy, kto choć raz przygotowywał fasolę, doskonale wie, że powinno się ją moczyć przed gotowaniem. Większość osób uważa, że robi się to wyłącznie po to, aby zmiękła i nadawała się do spożycia. To tylko część prawdy.

Dlaczego fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Robi się to przede wszystkim po to, aby wypłukać z niej substancje wzdymające. Jeśli umieścisz warzywo w wodzie, to przejdą one właśnie do płynu, a jedzący unikną niekomfortowych wzdęć. 

Najczęściej fasolę moczy się na długo przed gotowaniem (np. zostawia na noc w wodzie). Nie wolno jednak przekroczyć 12 godzin, bo wówczas warzywo może zacząć fermentować. Gdy napęcznieje, wystarczy zmienić wodę i zagotować fasolę, dopóki nie będzie miękka.

Zobacz: Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła?

Nie masz całej nocy na namaczanie fasoli? Istnieje prosty trik, który spowoduje, że ziarna będą gotowe znacznie wcześniej. Jak moczyć fasolę, żeby szybko zmiękła? 

W ekspresowej wersji potrzebujesz tylko około godziny, dwóch - mocz ziarna od razu we wrzątku, co jakiś czas dolewając gorącą wodę. Pamiętaj jednak, aby do płynu, w którym moczysz fasolę wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Nie tylko prędko pozbędziesz się wszystkich substancji wzdymających, ale też zmiękczysz fasolę.

Po upływie wskazanego czasu wymień wodę i posól ją. Dzięki temu fasola szybciej się ugotuje, a jej skórka zmięknie i nie popęka. Gotuj warzywo do miękkości.



Zobacz także:

Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »

Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Ten deser z owocami smakuje jak u babci »

Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 703

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 45

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7