Sezon na truskawki

Nasturcja - niezwykłe właściwości i zastosowanie

W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać?

Fot. 123RF/Picsel

Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów dzisiejszego Peru, gdzie jest ona nie tylko ozdobnym kwiatem, ale również popularną przyprawą. Zanim jednak zaserwujemy ją naszym bliskim, powinniśmy mieć na uwadze, że niektóre jej odmiany są niejadalne (np. nasturcja wielka). Do odmian, które możemy spokojnie włączyć do naszej diety, należy nasturcja bulwiasta, której liście, owoce oraz bulwy wykorzystuje się do produkcji przypraw, a w niektórych zakątkach świata traktuje się jako pyszne warzywo.

Przysmak wprost z Ameryki Południowej

Nasturcja bulwiasta pochodzi z Ameryki Południowej i to tam jest najbardziej popularna. Najczęściej uprawia się tę w Ekwadorze, Peru, Boliwii oraz Kolumbii. Jest to długoletnia bylina, dorastająca nawet do 4 metrów wysokości. Posiada ona szczególne, żółto-pomarańczowe kwiaty, kwitnące od kwietnia aż do pierwszych przymrozków. Jej utrzymanie raczej jest łatwe i nie przysporzy problemu nawet początkującym ogrodnikom. Ważnym jest jednak, aby w miejsce uprawy było odpowiednio nasłonecznione oraz osłonięte przed wiatrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 81

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 607

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5