Sezon na truskawki

Najwidziwniejsze alkohole świata

Jeśli myślałeś, że wino lub piwo mogą mieć zgubny wpływ na twoje zdrowie, najpewniej nie słyszałeś jeszcze o tych alkoholach. Oto lista trunków, których nigdy nie chciałbyś znaleźć w swoim kieliszku.

W różnych zakątkach świata produkuje się zaskakujące trunki, których wypicie może oznaczać tylko dwie rzeczy: niczym niepochamowaną odwagę lub szaleństwo. Alkohole te są niezwykle niebezpieczne, a jednocześnie bardzo obrzydliwe. Chociaż znadują one swoich amatorów, możemy założyć się, że większość osób przy zdrowych zmysłach odmówiłaby ich wypicia. Przekonajcie się dlaczego, przeglądając nasz ranking najdziwniejszych i najbardziej niebezpiecznych alkoholi na świecie.

1. Wino wężowe

Jeśli podróżowaliście kiedyś po Chinach lub Wietnamie, istnieje szansa, że natknęliście się na ten mrożący krew w żyłach alkohol. Wino wężowe przygotowuje się poprzez umieszczenie gada w butelce i zalanie go winem ryżowym. Po pewnym czasie jad przesiąka do alkoholu, chociaż za sprawą etanolu przestaje być zabójczy. Niemniej, wypicie takiego drinka z pewnością gwarantuje spory zastrzyk adrenaliny. Co więcej, Azjaci wierzą, iż takie wino ma właściwości uzdrawiające i wzmacniające.

Jak wiadomo, im więcej procentów, tym bardziej niebezpieczny staje się alkohol. Istnieją wódki, w których zawartość alkoholu zdecydowanie przekracza powszechnie przyjętą normę, a ich wypicie może nie tylko szybko zwalić nas z nóg, ale również wyrządzić poważne obrażenia. Wśród trunków o niezwykle wysokiej zawartości alkoholu znajdują się między innymi: Bacardi 151 (75%), Devil Springs (80%) oraz Everclear (nawet 95%). Na wszelki wypadek, darujcie sobie ich degustację.

 

Ponoć alkohol da się wyprodukować z wszystkiego. Ale czy wiedzieliście, że to „wszystko" obejmuje także mewy? Produkcją takiego napoju wsławili się Eskimosi, zamieszkujący koło podbiegunowe. Przygotowują je, zalewając ptasie mięso wodą, a następnie oczekując aż napój odpowiednio sfermentuje. Z pewnością nie jest to drink, którego chcielibyście spróbować.

Wódka doprawiona jadem skorpiona? Owszem, takie rzeczy są możliwe. Skorpionówka bywa najczęściej serwowana w krajach azjatyckich, chociaż spotkacie ją również w Ameryce Południowej. Czy jest ona niebezpieczna? Raczej nie, gdyż podobnie jak w przypadku wina z węży, śmiertelnie niebezpieczny jad zostaje zneutralizowany przez alkohol.

Koczownicze ludy Azji Centralnej rozsmakowały się w kumysie - alkoholu produkowanym ze sfermentowanego mleka końskiego. Ponoć napój ten ma szalenie pozytywny wpływ na organizm, jednak my wolelibyśmy jednak wypić po prostu szklankę mleka.

Z pewnością wielu z was próbowało meksykańskiej tequili. Czy wiedzieliście jednak, iż ma ona także swój mocniejszy odpowiednik? Nazywa się on Mezcal i swoją siłą może zwalić z nóg największego twardziela. Trunek ten ma aż 75% alkoholu, a do jego produkcji wykorzystuje się agawy. W butelkach Mezcalu pływają również gąsienice gusanos, które uznaje się za potężny afrodyzjak.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 126

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7