Sezon na truskawki

Najlepsze masło serowe jakie jadłam. Dodatki też robią robotę

Trudno wyobrazić sobie dzień bez pieczywa. Zajadamy się nim w różnych wersjach, chrupiąca bułka na śniadanie, szybka kanapka do pracy lub szkoły, a na kolację grzanki z rozpływającym się serem. Oczywiście obowiązkowym dodatkiem jest tu masło, jednak, aby urozmaicić swoje codzienne menu, warto nieco z nim poeksperymentować. Sprawdź, jak zrobić masło serowe – przepis jest prosty, ale niezwykle efektowny.

Jak zrobić masło serowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kanapek, jednak te klasyczne nieco ci się znudziły? Tu przychodzi z pomocą przepis Martyny Chomackiej, finalistki MasterChefa, która na swoim instagramowym profilu przedstawiła przepis na genialne masło serowe. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak je zrobić oraz z czym będzie smakowało najlepiej. 

Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Masło serowe – przepis

Do przygotowania masła serowego, będziesz potrzebować: 100 g masła, 100 g sera Edam, dwóch ząbków czosnku, trzech pomidorów suszonych, 50 g kaparów, łyżeczki musztardy francuskiej, garści zielonej pietruszki, soli do smaku oraz ulubionego pieczywa. Dodatki to: pomidor, liście świeżej bazylii oraz ocet balsamiczny. 

Czosnek obierz, a następnie umieść go w kielichu blendera, dodaj masło, starty ser, pomidory suszone, musztardę oraz garść pietruszki. Całość możesz dosolić do smaku, a następnie zblenuj wszystko na gładką masę. Powstałą pastę rozsmaruj na pieczywie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabierze złotego koloru. Na tak przygotowanych grzankach połóż plastry pomidora, listki bazylii oraz polej całość octem balsamicznym. 

Do czego stosować masło serowe?

Takie masło serowe genialnie sprawdzi się do grzanek, najlepiej smakować będzie z bagietką francuską lub włoską bułką ciabattą. Możesz także posmarować nią wrapy lub pieczone w piecu połówki ziemniaków, również będzie pasować tu fantastycznie. Jeżeli lubisz pieczone warzywa, serowe masło połóż na plastry cukinii, bakłażana lub kawałki papryki, a następnie upiecz wszystko w piekarniku. 

Jak często można jeść masło?

Należy pamiętać jednak o tym, że taka przekąska, chociaż niezwykle smaczna, jest dosyć kaloryczna. Masło serowe zawiera także sporo tłuszczów nasyconych, których nie należy spożywać w nadmiarze. Tyczy się to w szczególności osób, które mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Jedzenie zbyt dużej ilości masła oraz tłustych serów może zwiększać ryzyko podwyższonego poziomu "złego" cholesterolu we krwi, oraz miażdżycy. Warto dodać, że 100 g masła ma aż 716 kcal, natomiast żółty ser Edam to 356 kcal. Spożywanie takiej kompozycji składników w nadmiarze, może niekorzystnie odbić się na naszej sylwetce. Dlatego serowe masło warto jeść sporadycznie. 

Źródło: instagram/martyna.chomacka, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 122

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6