Sezon na truskawki

Matcha – perła wśród herbat zielonych

Japońskie odmiany zielonej herbaty cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie i określane bywają mianem „najlepszych z najlepszych”. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje wyjątkowa Matcha, występująca w postaci intensywnie zielonego, drobnego i gładkiego proszku.

Fot. 123RF/Picsel

Jedyna w swoim rodzaju, niesamowita i absolutnie zjawiskowa - takie opinie na temat Matchy spotkać można w publikacjach i dyskusjach na jej temat. Niesamowite wrażenie robi już sam wygląd, ponieważ takiej barwy i konsystencji nie ma żaden inny herbaciany susz. Do tego dochodzi wyjątkowy aromat i niezwykłe bogactwo witamin oraz składników mineralnych, w tym najwyższa wśród zielonych herbat zawartość cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. W czym zatem tkwi sekret smaku, koloru i niezwykłych właściwości Matchy? Przede wszystkim w sposobie uprawy krzewów i procesie przygotowywania delikatnego, herbacianego pyłu. Cały proces produkcji zaczyna się na specjalnie zacienionych bambusowymi matami plantacjach, gdzie zbierane są tylko najmłodsze i najlepsze jakościowo liście. Następnie pozbawia się je nerwów głównych i bocznych, dzięki czemu zostaje tylko tzw. Tencha - najbardziej delikatna część miękkiej blaszki. To właśnie te fragmenty liści poddawane są żmudnemu i czasochłonnemu procesowi mielenia na tradycyjnych, granitowych płytach. Efektem końcowym tych zabiegów jest gładki, intensywnie zielony proszek, którego pojedyncze drobinki mają średnicę zaledwie kilku mikronów. Najbardziej renomowani producenci Matchy dbają dodatkowo, aby liście od razu po zmieleniu zostały hermetycznie zapakowane i przesłane drogą lotniczą w różne rejony świata. Dzięki temu odbiorcy mają gwarancję, że herbata nie była narażona na duże zmiany temperatur podczas transportu i tym samym zachowała najwyższą jakość. Marką, która znana jest z takich standardów jest Tea Time, której Japońska Matcha od niedawna dostępna jest w salonach Czas na Herbatę.

Niezwykła ceremonia parzenia

Każdy wielbiciel zielonej herbaty wie, jak duży wpływ na jej smak ma proces przygotowywania naparu. Nie inaczej jest w przypadku Matchy, która tradycyjnie parzona jest w zgodzie z ceremoniałem zwanym Chanoyu. Potrzebne są do niego cztery podstawowe elementy: czarka matchawan, pędzel/miotełka chasen, łyżeczka chashaku oraz sitko. Najpierw trzeba ogrzać czarkę poprzez wlanie do niej odrobiny wrzątku. Następnie zanurzyć pędzel chasen w gorącej wodzie, dzięki czemu stanie się on bardziej miękki i elastyczny. Po wylaniu wody z czarki nabiera się łyżeczką dwie łyżeczki Matcha i wsypuje ją do matchawanu, przesiewając proszek przez drobne sitko. Całość należy zalać ok. 60 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza, a potem energicznie ubijać napar miotełką chasen, wykonując ruchy na kształt litery M lub W. Po 30 sekundach na Matchy pojawi się pianka, co oznacza, że herbata jest już gotowa. Później pozostaje już tylko delektowanie się aksamitnym, lekko słodkawym smakiem, charakterystycznym tylko dla jedynej w swoim rodzaju zielonej herbaty  w proszku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 85

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 239

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 619

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6