Sezon na truskawki

Matcha - jak ją wykorzystać?

Tajemniczy zielony proszek, który przebojem wdarł się na sklepowe półki. Jak go wykorzystać, aby w pełni ciszyć się jego smakiem i właściwościami?

Fot. 123RF/Picsel

Czym tak naprawdę jest matcha? Odpowiedź jest zaskakująco prosta - to sproszkowana, zielona herbata. Jednak nie byle jaka! Jej uprawa wymaga cierpliwości i niezwykłej staranności. Krzewy, na których rośnie, są ocieniane specjalnymi matami. Metoda ta została opracowana jeszcze w XVI wieku i niewiele zmieniła się do dnia dzisiejszego.

Brak dostępu do promieni słonecznych sprawia, że krzew herbaty wzrasta wolniej, jego liście nabierają bladozielonego koloru, a ich smak jest słodszy i bardziej intensywny. Po zbiorach, liście matchy suszy się, a następnie uciera na bardzo drobny proszek.

Dlaczego warto włączyć matchę do jadłospisu? Chociażby ze względu na jej niezwykłe właściwości uspokajające. W końcu czy może istnieć lepsza metoda na ukojenie nerwów niż ta, którą od wieków stosują buddyjscy mnisi? Matcha zawiera w sobie L-teaninę, mającą niezwykłe właściwości relaksacyjne. Co więcej, napar z tego proszku pozwala nam się lepiej skoncentrować oraz stymuluje umysł do bardziej wytężonej pracy. Efekt? Zapamiętujemy więcej i szybciej.

Co ciekawe, matcha wykazuje podobne właściwości do kawy. Jednak z tą różnicą, iż w przeciwieństwie do tego aromatycznego naparu, nie wywołuje skutków ubocznych, takich jak podniesione ciśnienie lub nagłe zmiany nastroju. Matcha zapewnia nam szybki przypływ energii, a uczucie to może utrzymywać się nawet 6 godzin.

Warto również zaznaczyć, że podobnie jak kawa, matcha zaliczana jest do naturalnych spalaczy tłuszczu. Jej regularne picie sprawia, że nasz metabolizm działa szybciej i sprawniej, dlatego też poleca się ją wszystkim osobom, pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Naukowcy potwierdzili również, że ten niezwykły napój bardzo pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, obniżając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Zobacz też: Orzechowiec z kremem waniliowym. Kliknij!

Dodatkowo, wykazano iż matcha w zaskakujący sposób poprawia odporność naszego organizmu. Zawarte w niej witaminy i składniki odżywcze sprawiają, że jej działanie jest porównywalne z wieloma innymi produktami, które powszechnie uznaje się za naturalne antybiotyki. Jednak matcha pomoże nam nie tylko przy zwykłym przeziębieniu. Jak wszystkie zielone herbaty, zawiera ona w sobie bardzo dużo antyoksydantów, która niwelują szkodliwe, wolne rodniki. Substancje te zapobiegają również przyśpieszonemu starzeniu się komórek, dlatego nie pomyli się ten, kto powie, że dzięki matchy nie tylko czujemy się lepiej, ale także wyglądamy młodziej i zdrowiej. Spośród wszystkich antyoksydantów zawartych w matchy, jeden powinien szczególnie zwrócić nasza uwagę. Mowa tutaj o galusanie epigallokatechiny (EGCS), który posiada wyjątkową moc oraz właściwości antyrakowe. Warto wiedzieć, że występuje on w wielu różnych herbatach, jednak w matchy jest go nawet 100 razy więcej niż w innych.

Matcha ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Możecie ją nie tylko pić, ale również dodawać do wielu potraw. Jeśli jeszcze nie wiecie jak ją wykorzystać, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Sernik limonkowo-kokosowy

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pierożki z kaszą jaglaną

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Zielone pancakes

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Zielone bezy

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Muffiny z herbatą matcha

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Trufle z zieloną herbatą

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Lody jogurtowe z herbatą matcha

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 126

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7