Sezon na truskawki

Margaryna lepsza niż masło?

Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca

Fot. materiały prasowe

W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono - szczególnie w odniesieniu do chorób serca.

Naukowcy przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych na grupie ponad 70 000 kobiet - pracowników ochrony zdrowia w Stanach Zjednoczonych, by określić wpływ produktów wykorzystywanych do smarowania pieczywa na ryzyko wystąpienia chorób krążenia, w tym m. in. zawału serca, choroby wieńcowej oraz udaru niedokrwiennego. Uczestniczki badania monitorowano przez okres 13 lat, podczas których dwukrotnie poddawano ocenie spożycie produktów do smarowania.

Wyniki badania wykazały, że zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, wiązało się z 6% obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Natomiast wyniki oceniające zastąpienie masła niskotłuszczowymi margarynami lub margarynami twardymi nie wykazywały takich rezultatów, podobnie jak korelacja pomiędzy ich spożyciem a występowaniem innych chorób krążenia niż zawał serca. Może to być tłumaczone dokładniejszą klasyfikacją zawałów serca w porównaniu do innych chorób krążenia, a także większą zależnością pomiędzy wystąpieniem zawału serca a miażdżycą naczyń krwionośnych.

Jest to pierwsze badanie modelowe porównujące bezpośrednio wpływ spożycia masła i margaryny na ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego problem ten powinien być dalej badany. Jednak wyniki tej pierwszej analizy warto jest wziąć pod uwagę w swoich codziennych wyborach żywieniowych. Przeprowadzone badanie pokazało, że wprowadzenie już tak niewielkiej zmiany, jak zastąpienie jednej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca.

Źródlo: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 124

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7