Sezon na truskawki

"Magiczna" zupa, która topi tłuszcz na brzuchu i udach. Cukinia to podstawowy składnik

Wiele osób, które przechodzi na dietę ma problem z najadaniem się podczas posiłków. Warto wówczas zadbać o to, by były one objętościowe, dzięki czemu najesz się do syta, a jednocześnie zmieścisz się w zalecanej liczbie kalorii. Warzywem, które jest doskonałe na diecie odchudzającej jest cukinia. Sprawdź, jak zrobić zupę z cukinii na odchudzanie.

Najlepszy patent na zupę z cukinii | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przejście na dietę odchudzającą dla wielu osób jest trudną decyzją, obawiają się ograniczeń oraz tego, że będą czuli się głodni. Aby uniknąć takich sytuacji, należy zadbać o to, aby nowy sposób żywienia był dobrze zbilansowany oraz urozmaicony. Podstawą każdego posiłku powinny być warzywa i owoce, nie tylko dostarczają mnóstwa witamin i minerałów, ale i sprawiają, że na talerzu znajdziemy więcej pysznego jedzenia. Proces utraty zbędnych kilogramów ułatwiają między innymi zupy. Można przyrządzić je na mnóstwo przeróżnych sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś przyjrzymy się bliżej zupie z cukinii na odchudzanie, sprawdzimy jak ją zrobić oraz jakie właściwości zdrowotne kryją się w cukinii. 

Sprawdź także: Czerwony koktajl na odchudzanie - pogromca boczków. Czego nie dodawać do koktajli odchudzających?

Dlaczego warto jeść cukinię?

Jakie są właściwości zdrowotne cukinii? Przede wszystkim jest źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez diabetyków. Dodatkowo posiłki bogate w ten składnik sprawiają, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Cukinia jest niskokaloryczna, zawiera jedynie ok. 17 kcal, dlatego na diecie redukcyjnej można jeść ją w niemal nieograniczonych ilościach.

Warzywo to jest źródłem witaminy z grupy A, B, witaminy C, K i PP, a także związków mineralnych, takich jak magnez, żelazo i potas. Jedzenie cukinii wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, wspiera prawidłowe widzenie, dzięki obecności barwników roślinnych, luteiny i zeaksantyny. Co więcej, cukinia ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu mogą ją jeść osoby, które mają problemy z nadkwaśnością, zgagą lub chorobą wrzodową. Jest także bogata w kwas foliowy, dlatego powinna znaleźć się w diecie przyszłych mam, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. 

Jak zrobić zupę z cukinii na odchudzanie?

Do zrobienia zupy z cukinii na odchudzanie, będziesz potrzebować: dwóch cukinii, trzech ziemniaków, cebuli, trzech ząbków czosnku, dwóch łyżki oliwy z oliwek, soli i pieprzu do smaku, szczypty chili, świeżej zieleniny, np. listków bazylii lub szczypiorku, a także pestek słonecznika.

Zacznij od dokładnego umycia, warzyw, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, z cukinii odkrój końce. Pokrój wszystko w kostkę, dzięki czemu warzywa szybciej zmiękną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej garnek, dodaj oliwę, a następnie przesmaż na niej cebulę z czosnkiem wraz z odrobiną soli. Na koniec dorzuć szczyptę chili. Dodaj ziemniaki oraz dwie szklanki wody, gotuj wszystko przez 10 minut. Wrzuć cukinię i gotuj kolejne kilka minut, aż do miękkości. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać warzywa. Jeżeli wody jest zbyt mało, możesz dolać nieco w trakcie. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją na gładką masę. Podawaj z podprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami. 

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »

Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »

Cukinia, kabaczek, ogórek... – skąd się wzięły nazwy letnich warzyw? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 16

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 115

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6