Sezon na truskawki

Lody niejeden mają smak

Od dawna wiemy, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dotyczy to również lodów. Entuzjastom tego pozornie niewinnego mlecznego deseru udało się wyprodukować niezwykłe kombinacje smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Wenezuela to kraj gorący, w którym amatorów lodów nie brakuje. Jeden z nich, Portugalczyk Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił około 900 smaków lodów. W miejscowości Merida prowadzi on lodziarnię o nazwie Heladeria Coromoto, gdzie codziennie można spróbować lodów w 75 smakach. I są to smaki nie byle jakie! Na odważnych czekają lody pieczarkowe, czosnkowe, o smaku piwa i coca-coli; krewetkowe, o smaku tuńczyka z zatopionymi w każdej gałce kawałkami ryby, wreszcie lody o smaku spaghetti, w którym znajdziemy i makaron, i ser. Niektóre lody, o poetyckich nazwach, to mieszanki różnych smaków, komponowane również przez pomysłowego właściciela. Menu lodziarni zajmuje całą ścianę; a Oliveira wciąż wymyśla nowe smaki, w poszukiwaniu inspiracji przemierza sklepy spożywcze, piekarnie, i masarnie. Pytanie tylko, na ile serio traktować poszukiwania Portugalczyka...

 

Również Japończycy prześcigają się w wymyślaniu interesujących smaków lodów. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni są gorącymi entuzjastami zimnych deserów, a lubują się przede wszystkim w lodach o smaku: waniliowym, czekoladowym, truskawkowym, zielonej herbaty i fasolki adzuki. Z tego zestawienia jedynie fasolka adzuki może nas dziwić, jednak nie jest to nic ekstrawaganckiego - ta słodka roślina strączkowa używana jest tradycyjnie w Japonii do nadziewania ciasteczek czy pierożków. To zawartość zamrażarek w japońskich sklepach może nas przerazić. Znajdziemy lody o smaku szpinakowym, wasabi, czarnego sezamu, słodkich ziemniaków, czy sosu sojowego. Japończycy, jako naród spożywający duże ilości owoców morza, produkują też lody o smaku ośmiornicy, mątwy czy krabów. Zastanawiają też lody o smaku jedwabiu i węgla - substancji pozornie bez smaku, z których Japończycy potrafili stworzyć zimne przysmaki.

 

Z mrożonymi specjałami eksperymentują również Rosjanie- w zeszłym roku rosyjski producent nabiału MyasoMolTorg wyprodukował lody, które topiąc się, nie kapią lecz zamieniają się w galaretkę - odpowiedzialne za to są odpowiednio dobrane stabilizatory. W sklepach rosyjskich, poza tradycyjnymi lodami można, między innymi, kupić lody makowe. Na Ukrainie z kolei możemy spotkać Derji formu, produkowane przez firmę Koroloveskoje Morojennoje - są to energetyzujące lody dla mężczyzn, stanowiące, jak zapewnia producent, słodką alternatywę dla viagry.

Część z nas zapewnie wolałaby nie próbować tych nietypowych lodów; ale amatorzy nowych wrażeń i smaków z chęcią skosztowaliby japońskich wynalazków. Pomysły innych mogą zachęcić ich do eksperymentów, bo oferta rodzimych producentów lodów wciąż nie jest tak szeroka jak lodziarni pana Oliveiry.

 

Krótka historia lodów. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 28

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7