Ewa_Gotuje

Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wystarczy połączyć składniki, zupełnie jak w przypadku zwykłej owsianki. Dowiedz się, z czym można jeść komosę ryżową, także na obiad i kolację.

Z czym można jeść komosę ryżową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Komosa ryżowa (quinoa) to tzw. pseudozboże o większej zawartości skrobi. W przeciwieństwie do prawdziwych zbóż posiada w swoim składzie aminokwasy, czyli związki chemiczne, które po połączeniu się, tworzą białko. Będzie to więc wspaniały produkt dla wegetarian i wegan, którzy nie czerpią białka z mięsa. Komosa ryżowa wywodzi się z Ameryki Południowej, jest prosta w obróbce i bogata w wartości odżywcze. Dowiedz się, z czym można jeść komosę ryżową i jakie korzyści zdrowotne wiążą się z włączeniem jej do diety.

Sprawdź także: Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Czy komosa ryżowa jest zdrowa?

Za jedne z głównych zalet quinoi uznaje się krótki czas jej obróbki, uniwersalność w kuchni, ale przede wszystkim - bogactwo substancji odżywczych. Czy komosa ryżowa jest zdrowa? Zdecydowanie tak, dlatego warto ją włączyć do codziennej diety. 

Quinoa dostarcza organizmowi witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę E i te z grupy B oraz magnez, wapń i potas. W składzie zawiera też antyoksydanty, aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym i brakiem glutenu, więc może być spożywana na diecie i przez chorych na celiakię. Komosa ryżowa to także wartościowe źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego

Dzięki takiemu składowi pseudozboże wpływa korzystnie na pracę organizmu. Przede wszystkim, dzięki błonnikowi, usprawnia procesy trawienne, a co za tym idzie - zmniejsza częstotliwość zaparć i usuwa niekomfortowe wzdęcia. Substancja reguluje też stężenie glukozy, która po posiłku jest uwalniania stopniowo i nie powoduje nagłych skoków cukru. 

Skrobia dostarcza sporą dawkę energii, antyoksydanty - wzmacniają odporność organizmu, działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu. To z kolei sprawia, że regularne jedzenie komosy ryżowej wspiera układ naczyniowo-sercowy i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Witaminy zawarte w quinoi dbają o piękny wygląd cery.

Warto pamiętać, że wielokrotne płukanie pseudozboża wodą przed gotowaniem może redukować ilość zawartych w nim minerałów, dlatego lepiej zrobić to szybko. Niestety istnieją też przeciwwskazania do spożywania komosy ryżowej. Nie powinny jej jeść osoby uczulone na komosę, ale też chorzy na dnę moczanową, choroby nerek i kamicę żółciową.

Miska zdrowia z komosa ryżową - przepis

Gdy nie musisz już zastanawiać się, czy komosa ryżowa jest zdrowa, warto, żebyś przygotował poranną owsiankę. Nie tylko uzupełni niedobory witamin i minerałów, ale też pomoże w skutecznym odchudzaniu lub utrzymaniu upragnionej figury. Poniżej znajdziesz listę produktów spożywczych, niezbędnych do jej przyrządzenia.

Składniki

  • 50 g komosy ryżowej,
  • 250 ml mleka migdałowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół grejpfruta,
  • łyżka skyru naturalnego,
  • kilka orzechów włoskich.

Jak zrobić miskę zdrowia z komosą ryżową? Przepis jest naprawdę prosty i polega na przygotowaniu poszczególnych składników i połączeniu ich w naczyniu, zupełnie jak w przypadku tradycyjnej owsianki.

Na początku wsyp komosę ryżową do garnka i praż na sucho przez ok. 3 minuty. Następnie zalej ją mlekiem migdałowym i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). W razie potrzeby dodaj trochę wody, żeby komosa nie przywarła do dna naczynia. Do ciepłej owsianki z komosy wsyp cynamon, dobrze wymieszaj i przełóż do miski.

Grejpfruta obierz i pokrój na mniejsze kawałki - ułóż na komosie. Następnie dodaj jeszcze łyżkę skyru. Obierz orzechy włoskie z łupinek, poszatkuj lub rozdrobnij i posyp danie.

Z czym można jeść komosę ryżową?

Przepis na miskę zdrowia z komosą ryżową to tylko jedna z pysznych propozycji, do której wykorzystasz ten produkt spożywczy. Taką owsiankę z quinoi podawaj na śniadanie - potrawa zadba o lepsze samopoczucie i wygląd, odchudzając i odżywiając cerę. 

Z czym można jeść komosę ryżową, aby maksymalnie korzystać z jej dobrodziejstwa? Przede wszystkim warto zaznaczyć, że nie musi być podawana tylko o poranku, będzie też bazą pysznego obiadu, czy kolacji. Wykorzystaj ją zamiast makaronu, kaszy czy ryżu do zupy lub jako dodatek do dania głównego

Komosa ryżowa sprawdzi się do dań jednogarnkowych oraz do zrobienia placuszków. Świetnie smakuje w połączeniu z pieczonym łososiem, warzywami lub gulaszem. Może być składnikiem zapiekanek, sałatek i poke bowl.

Zastanawiasz się, z czym jeść komosę ryżową? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z niej pyszny deser. W wersji na słodko połącz ją z owocami, korzennymi przyprawami i miodem. Quinoa to uniwersalny produkt, który warto wdrożyć do jadłospisu.

Źródło: Smaker.pl, jemyzdrowo.pl, gemini.pl, wapteka.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 162

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 924

30 min
13
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3