Sezon na truskawki

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Oto lista przeciwwskazań

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki i kto nie powinien ich jeść? Przedstawiamy skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków. Podpowiadamy również, czym można je zastąpić.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki?

Ziemniak w prawie 75 proc. składa się z wody. Jest niskokaloryczny i zawiera skrobię, dzięki czemu dla wielu osób może stać się głównym produktem węglowodanowym w diecie. Warzywo to jest również bogatym źródłem składników odżywczych, m.in.: potasu, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, siarki, czy żelaza. Z każdym kęsem dostarcza nam sporej dawki witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A czy PP.

Na 100 g gotowanych ziemniaków przypada około 75 kcal, w tym:

  • 18 g węglowodanów,
  • 1,8 g białka,
  • 1,5 g błonnika,
  • 0,1 g tłuszczy.

Powyższe właściwości gotowanych ziemniaków czynią je jednym z najzdrowszych dodatków do mięs czy sałatek. Regularne spożywanie produktu wspomaga utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ogranicza też wchłanianie złego cholesterolu.

Co więcej, pozytywnie wpływa na kurczliwość mięśni, termoregulację, czy przewodnictwo nerwowe. Pozwala pozbyć się zaparć, reguluje pracę mózgu i poprawia odporność organizmu. Pozytywny jest również wpływ jedzenia ziemniaków na stan cery, paznokci czy włosów.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków?

Pomimo tylu atutów ziemniaki nie są one zalecane osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi na białka roślinne. Po zjedzeniu mogą spowodować u nich złe samopoczucie na czele z problemami gastrycznymi. Nie jest tajemnicą, że ziemniaki powodują wzdęcia, a w dużych ilościach również mdłości i biegunki.

Skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków

Z uwagi na sporą zawartość skrobi, pod wpływem obróbki termicznej mogą również przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku. Nie powinny przesadzać z nimi zmagające się z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością.

Po zjedzeniu ziemniaków poziom cukru szybko rośnie i gwałtownie spada. Możemy odczuwać napady głodu, które często kończą się podjadaniem pomiędzy posiłkami. Stąd zaś niedaleka droga do nadwagi.

Czym zastąpić gotowane ziemniaki?

Czym zastąpić gotowane ziemniaki, gdy nie możemy, lub nie chcemy ich jeść? Najpopularniejsze możliwości to:

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 67

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 228

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 576

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5