Sezon na truskawki

Kiszenie ogórków na sucho. Tak zrobione ogórki wychodzą pyszne i chrupiące!

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych ogórków, żeby były wyraziste i chrupiące? Sprawdź, co warto wiedzieć o kiszeniu ogórków na sucho.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ogórki małosolne na sucho to hit sezonu

Ogórki małosolne to jeden z wielu sposobów na przetwarzanie tego warzywa, które znajduje się na wstępnym etapie kiszenia. Tradycyjny przepis jest powszechnie znany. Przygotowuje się je ze świeżych ogórków gruntowych, poddawanych fermentacji beztlenowej, w solnej zalewie z przyprawami.

Okazuje się, że ogórki małosolne można jednak zrobić bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujesz żadnego słoika, wystarczy worek plastikowy lub torebka strunowa. Ponadto ogórki małosolne na sucho są gotowe już następnego dnia, a w smaku nie są gorsze od tych przygotowanych w zalewie tradycyjnej. Co więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostając soczyście zielonymi. Jeśli raz spróbujesz ogórków małosolnych na sucho, to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Ogórki małosolne na sucho – czy każdy może je jeść?

Ogórek to bardzo popularne, jednak trochę niedoceniane warzywo. Przede wszystkim w większości składa się z wody (ponad 90%), dlatego jego częste jedzenie pomaga nawodnić organizm. Regularne spożycie ogórków pomoże usunąć toksyny oraz rozpuścić i usunąć kamienie nerkowe. Dodatkowo warzywa zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasów żołądkowych, a nawet chronią przed rozwojem nowotworu. Jeszcze zdrowsze są ogórki kiszone. Ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność i wspomaga trawienie.

Niestety, metoda kiszenia na sucho sprawia, że takie ogórki nie są polecane dla każdego. Główną wadą ogórków małosolnych na sucho jest wyższa zawartość soli niż przy stosowaniu solanki. Nadmiar soli w codziennej diecie jest bardzo szkodliwy, ponieważ powoduje przede wszystkim wzrost ciśnienia tętniczego.

Z tego powodu ogórki małosolne na sucho nie są polecane osobom mającym problemy z układem krążenia lub z podwyższonym ciśnieniem krwi. W przypadku chorych na chorobę wrzodową żołądka takie przetwory mogą wywołać bolesne dolegliwości. Ponadto ogórki małosolne na sucho nie są najlepszym dietetycznym wyborem dla osób cierpiących na kłopoty z nerkami.      

Zobacz: Pasta z wędzonej makreli i kiszonym ogórkiem

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Przygotowanie ogórków małosolnych na sucho jest szybkie i banalnie proste. Warzywa należy po prostu umieścić w foliowym woreczku i zasypać solą z przyprawami. Nic więcej! Zarówno w przypadku ogórków małosolnych w zalewie, jak i na sucho, używa się praktycznie tych samych składników.    

Przygotowując ten pyszny przetwór, należy zachować odpowiednią proporcję soli. W przeliczeniu na kilogram ogórków dodaje się od jednej do dwóch łyżek soli kuchennej. Z kolei takie dodatki jak czosnek i koper nie tylko nadają ogórkom charakterystyczny smak i zapach, lecz także działają konserwująco. Poniżej przedstawiamy przepis na niezwykle chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne na suche.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: liść chrzanu (ewentualnie wiśni lub porzeczki).

Ogórki umyj i obetnij końcówki (co sprawi, że wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól). Następnie wrzuć ogórki do woreczka foliowego. Czosnek pokrój na plasterki, a korzeń chrzanu na małe kawałki. Do ogórków wrzuć gorczycę, pokruszone liście lauru, lekko rozgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu. Równomiernie oprósz solą. Ważne jest, aby przed zamknięciem woreczka usunąć z niego nadmiar powietrza. Aby przyprawy obtoczyły każdego z ogórków, dobrze jest delikatnie potrząsnąć workiem.

Tak przygotowane warzywa włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie wyjmij je i przez kolejne 20 godzin trzymaj w temperaturze pokojowej. Im cieplej w kuchni, tym szybciej można je zjeść. Warto również pamiętać, że po otwarciu worka ogórki małosolne na sucho należy trzymać w lodówce. Smacznego!    

1. Ogórki małosolne (na sucho)

 Ogórki małosolne (na sucho) Zobacz przepis

Ogórki na sucho / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne na sucho

 Ogórki małosolne na sucho Zobacz przepis

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne na sucho

 Ogórki małosolne na sucho Zobacz przepis

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 77

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 232

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 591

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5