Sezon na truskawki

Kiełbaski najlepiej smakują z Nyski

Każdy, kto chociaż raz był w Krakowie, musiał spróbować legendarnych kiełbasek z niebieskiej Nyski, sprzedawanych pod Halą Targową. Rozpalany tam grill stał się już jednym z kulinarnych symboli miasta, równie popularnym co obwarzanki i maczanka.

Fot. Berger Blanc Suisse via Facebook / screenshot

Na długo przed tym jak Polacy oszaleli na punkcie różnego rodzaju food-tracków, pod krakowską Halą Targową zaparkowała wyjątkowa, niebieska Nyska, której właściciele serwują najsmaczniejsze kiełbaski w całym mieście. Ich charakterystyczny wóz na stałe wrósł w krajobraz miasta, a wizyta przy tym niezwykłym grillu stała się obowiązkowym punktem, wieńczącym niemal każdą imprezę.

Historia Nyski pod Halą Targową rozpoczęła się w 1991 roku, kiedy to dwóch taksówkarzy wpadło na pomysł rozkręcenia „kiełbaskowego" biznesu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - w końcu, czy można wyobrazić sobie lepszą, nocną przekąskę niż przepyszna kiełbasa, która została ugrillowana na naszych oczach?

Ten nietypowy lokal już od ćwierć wieku co noc otwiera swoje podwoje, czekając na zgłodniałych klientów. A tych nigdy nie brakuje - nie straszna im ani pora, ani chłód. Wszyscy doskonale wiedzą, że nagrodą za cierpliwość jest wyjątkowy posiłek.

Kiełbaski spod Hali Targowej pochodzą z prywatnej produkcji, a opieka się je wyłącznie na drewnie bukowym. Oto doskonały dowód, że prostota, konsekwencja i dbałość o jakość są kluczem do sukcesu. Tylko tyle wystarczy, by stać się jednym z symboli miasta, chętnie odwiedzanych zarówno przez turystów, jak i rodowitych krakowian.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 125

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7