Sezon na truskawki

Jak ubijać kotlety schabowe? Większość z nas robi to przez folię spożywczą – duży błąd

To danie, w każdym domu przygotowywane jest według unikalnego przepisu. Jedno jest jednak pewne, idealne schabowe muszą mieć soczyste mięso oraz chrupiącą panierkę. Zanim zaczniesz panierować i smażyć kotlety, niezbędnym krokiem będzie dokładne rozbicie mięsa. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak ubijać kotlety schabowe.

Najlepsze sposoby na kotlety schabowe | Fot.123RF/Picsel

Jakie są najbardziej popularne kotlety, które lądują na talerzach Polaków? Oczywiście schabowe. Doświadczone gospodynie, które tłuką kotlety od wielu lat, nie mają najmniejszego problemu z ich przygotowaniem. Jednak laicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mogą mieć pewne wątpliwości. Co zrobić, aby kotlety były miękkie i soczyste? Jak ubijać kotlety schabowe, aby nie narobić bałaganu? Na to pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Pierś z kurczaka na 5 sposobów – tajemnica tkwi w przyprawach. Jaki przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?

Jak ubijać kotlety schabowe?

Możesz oczywiście tradycyjnie "stłuc" kotlety za pomocą tłuczka oraz deski do krojenia. Niestety, ta metoda, chociaż najprostsza, ma pewnie wady, przede wszystkim energiczne uderzanie może sprawić, że niewielkie kawałki mięsa wylądują nie tylko na blacie, ale i na kuchennym sprzęcie czy jedzeniu. Ważne, aby pamiętać o higienie podczas przygotowywania posiłków. W surowym mięsie mogą gnieździć się bakterie, które powodują groźne choroby, na przykład Salmonelle. Może ona powodować między innymi poważne zatrucia pokarmowe. Jednak bez obaw, drobnoustroje te giną pod wpływem wysokiej temperatury. 

Aby uniknąć bałaganu oraz ewentualnych bakterii, niektóre osoby, nakładają na mięso folię spożywczą i dopiero wówczas zabierają się za tłuczenie kotletów. Ten patent również nie jest idealnym rozwiązaniem. Katarzyna Bosacka w swoim programie "Bosacka daje radę" emitowanym na Canal + ostrzega przed używaniem folii do tej czynności. Zbyt mocne uderzanie tłuczkiem w folię na kotletach może ją przedziurawić, przez co maleńkie kawałki plastiku mogą utkwić w mięsie. Tym samym niechciane tworzywo sztuczne trafi wraz z mięsem do naszego brzucha.

Dlatego podczas ubijania mięsa trzeba wykazać się delikatnością, wówczas nie rozpryśnie się po kuchni. Ponadto zbyt duża siła użyta do ubijania kotletów schabowych może sprawić, że mięso będzie zbyt twarde. Chyba każdy z nas, chociaż raz słyszał określenie, że kotlety są jak podeszwa. Bosacka radzi także, aby używać osobnej deski do mięsa. Ważne również, aby po przygotowaniu kotletów dokładnie sprzątnąć miejsce pracy oraz umyć w gorącej wodzie lub zmywarce wszystkie kuchenne sprzęty.  

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane »

Apteka w ogrodzie. Roślina uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Owoce z największą dawką witaminy C. Opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko nowotworów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 76

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 231

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 590

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5