Sezon na truskawki

Jak suszyć pestki dyni? Oto najprostszy sposób

Choć można je kupić w sklepie, taniej i przyjemniej jest je przygotować w domu. Jak suszyć pestki dyni, żeby były jadalne? Metoda jest prosta - podajemy przepis krok po kroku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień to sezon na dynię - większość Polaków przygotowuje pyszną zupę krem lub ciasto z dodatkiem tego warzywa. Trudno się dziwić, skoro wykazuje prozdrowotne właściwości.

Jedząc dynie, dostarczamy organizmowi cenny błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i trawiennego. Warzywo ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Dynia idealnie nawilża i pomaga schudnąć.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jakie właściwości mają pestki dyni?

Okazuje się, że pestki z dyni także mają szereg cennych właściwości. M.in. wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają zachodzące w organizmie procesy starzenia. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór oraz miażdżycę. Obniżają poziom cholesterolu. Pestki dyni są bogate w witaminy A, C, E, K i te z grupy B, a także w minerały, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Jak suszyć pestki dyni?

Przepis na suszone pestki z dyni jest naprawdę prosty. Zastosuj w kuchni metodę zero waste i nie wyrzucaj pestek, które wydrążyłeś z warzywa potrzebnego ci np. na zupę krem. Jak suszyć pestki dyni, żeby te były jadalne i dobre? Wypróbuj recepturę krok po kroku!

  1. Przygotuj miskę, a na niej połóż duże sitko. Pokrój dynię na pół i oczyść jej wnętrze z pestek. Pestki przełóż do sita i przelej je pod strumieniem zimnej wody.
  2. Dłońmi usuń dokładnie pozostały na pestkach miąższ. 
  3. Wyłów sito z miski z wodą i odsącz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 90 stopni Celsjusza, a w tym czasie wysusz dokładnie pestki (ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką).
  4. Blachę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż osuszone pestki z dyni, równomiernie na całej powierzchni blachy.
  5. Piecz godzinę, ale podczas tego procesu otwórz drzwi piekarnika kilkukrotnie (aby wilgoć zgromadzona wewnątrz odparowała). 
  6. Następnie wyłącz piekarnik, ale pestki z dyni pozostaw w nim do całkowitego wystygnięcia sprzętu. 
  7. Zupełnie chłodne pestki przełóż do słoika lub papierowej torby i przechowuj do momentu użycia.

Pestki z dyni warto dodać do sałatek, makaronów, kanapek czy zup albo po prostu zajadać w formie zdrowej przekąski. Pamiętaj, jednak, że są dość kaloryczne. Ile pestek dyni dziennie jeść? 30 g jest porcją, której lepiej nie przekraczać.


Zobacz także:

Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »

Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 37

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 143

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7