Sezon na truskawki

Jak przechowywać śliwki na zimę? Suszenie i mrożenie śliwek

Trwa sezon na pyszny, polskie śliwki. Jeżeli owocowe drzewa w twoich ogrodzie w tym roku wyjątkowo obrodziły lub udało ci się kupić sporą ilość śliwek w dobrej cenie, aby nic się nie zmarnowało, warto je odpowiednio zabezpieczyć. Masz kilka opcji, możesz zrobić z nich przetwory, wysuszyć lub zamrozić. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak przechowywać śliwki na zimę.

Podpowiadamy, jak mrozić i suszyć śliwki na zimę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śliwki to bardzo zdrowe owoce, przede wszystkim warto je jeść, aby zadbać o układ pokarmowy. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu świetnie wspierają trawienie, zapobiegają zaparciom, a także pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nie brakuje w nich witaminy A, tych z grupy B, C, H, a także minerałów, potasu, magnezu czy sodu. Owoce te mają działanie przeciwutleniające, pomagają neutralizować wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Co więcej, śliwki mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują ciśnienie krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Ponadto mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, pomagają łagodzić stres i napięcie. Jak widać, istnieje wiele prozdrowotnych powodów, aby włączyć śliwki do swojej diety. Czy wiesz jednak, jak prawidłowo je przechowywać, aby przetrwały całą zimę? Podpowiemy ci, jak suszyć śliwki – krok po korku oraz jak mrozić śliwki.

Sprawdź także: Wysysa tłuszcz z brzucha, przyspiesza trawienie. Jak zrobić odchudzający koktajl z suszonych śliwek

Jak przechowywać śliwki na zimę?

Świeże śliwki po zerwaniu mogą poleżeć w lodówce do około pięciu tygodniu. Jednak w praktyce wiemy, że czas ten jest znacznie krótszy. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie ususzenie lub zamrożenie śliwek. Suszone śliwki, aby jak najdłużej były zdatne do spożycia, powinny być przechowywane w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej oraz nie powinno wystawiać się ich na działanie promieni słonecznych. Dodatkowo należy chronić suszone śliwki przed wilgocią, ponieważ może się ona przyczynić do rozwoju pleśni, albo zachęcić szkodniki do posmakowania słodkich owoców. Warto przechowywać je w czystych, szczelnie zamykanych woreczkach, pojemnikach lub słoikach. W ten sposób mogą wytrzymać ponad rok. 

Jak suszyć śliwki – krok po korku

Przede wszystkim do suszenia należy wybrać zdrowe owoce, pozbawione pleśni oraz szkodników. Odcięcie robaczywych czy spleśniałych kawałków owoców nie będzie dobrym pomysłem. Pomimo tego, że niejednokrotnie szkoda nam wyrzucać żywność, takie śliwki nie będą nadawać się do spożycia.

A jak suszyć śliwki? Dokładnie umyj i wysusz owoce, a następnie pozbądź się z nich pestek. Najlepiej zrobić to w suszarce do owoców. Połówki owoców włóż do urządzenia, ustaw temperaturę na 50 stopni, a następnie odczekaj mniej więcej trzy do ponad czterech godzin. Można suszyć je także w piekarniku, potrwa to nawet całą dobę, temperatura odpowiednia do suszenia śliwek to 60 stopni. Opcjonalnie śliwki przed suszeniem można zblanszować, to znaczy przelać je wrzątkiem i odcedzić.

Jak mrozić śliwki?

Podobnie jak w przypadku suszenia, mrożenie śliwek należy zacząć od umycia, osuszenia i wydrylowania owoców. Aby nie skleiły się ze sobą, na początku warto ułożyć je na desce, skórką do dołu, i w ten sposób zamrozić. Potem można przesypać je do pojemników lub woreczków przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Zamrożone śliwki mogą spędzić w zamrażarce nawet pół roku. 

Źródła: medonet.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Zioła na ból głowy. Jak stosować? »

Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki »

Frykas z babcinej spiżarni. Esencjonalny i pełen słodyczy sok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 122

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6