Sezon na truskawki

Jak długo mięso z kurczaka może leżeć w zamrażarce? Są dwie możliwości, potem musisz wyrzucić

Mięso z kurczaka bardzo często ląduje na naszych talerzach. Nie tylko jest proste w przygotowaniu, zawiera również sporo białka, oraz stosunkowo niewiele tłuszczu, dzięki czemu uważane jest za dietetyczny wybór. Ważne jednak, aby dbać o jakość i świeżość spożywanego mięsa. Podpowiemy ci, jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce oraz po czym rozpoznać, że mięso jest zepsute.

Mięso z kurczaka, jak długo może być w zamrażalniku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kurczak smakuje doskonale zarówno w wersji smażonej w panierce, grillowanej w ziołowych przyprawach, jak i jako dodatek do potrawek z warzywami czy makaronów. Warto mieć je zawsze pod ręką, aby w mig przygotować pyszny obiad. Często, kiedy w sklepach pojawiają się promocje, kupujemy większą ilość mięsa, aby ją zamrozić. Należy jednak pamiętać, że również mrożonki mają swój termin przydatności. Sprawdź, jak mrozić mięso z kurczaka oraz jak długo można je przechowywać. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać słoiki z zawartością? Co zrobić z potłuczonymi słoikami i zakrętkami?

Jak długo kurczak może leżeć w zamrażarce?

Jak mrozić mięso z kurczaka? Jeżeli wiesz, że do obiadu zużywasz przeważnie mniejsze ilości, wygodną opcją będzie poporcjowanie zakupionego mięsa. Do mrożenia wybieraj jedynie świeże mięso dobrej jakości. Należy mrozić je w odpowiednich opakowaniach, na przykład workach strunowych przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze, usuwając z nich uprzednio nadmiar powietrza. Warto napisać na nich markerem datę włożenia mięsa do zamrażalnika.

Drób w całości może spędzić w zamrażarce ok. trzech miesięcy, w przypadku poporcjowanego mięsa będzie to od sześciu do dwunastu miesięcy. Co ciekawe, mięso mielone może spędzić w lodówce maksymalnie osiem tygodni. Warto podkreślić, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów konserwowania żywności, odpowiednio przeprowadzone może uchronić nas przed przykrymi dolegliwościami i zatruciem. 

Jak rozpoznać, że mięso z kurczaka jest zepsute?

Rozpoznanie zepsutego mięsa z kurczaka nie powinno nastręczać dużych problemów. Przede wszystkim powinien zaniepokoić nas nieprzyjemny zapach, a także szarawy kolor. Jeżeli mięso po rozmrożeniu jest pokryte lepką cieczą, również będzie to znak, że może być ono zepsute. Wówczas takie mięso nadaje się do wyrzucenia. 

Źródło: dobrowolscy.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 21

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 132

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7